8 razloga zbog čega osjećate bol tijekom seksa

Niste jedini ako vam seks nije ugodan. Prema National Survey of Sexual Health and Behavior, 30 % žena prijavilo je bol tijekom posljednjeg seksualnog odnosa. No, samo zato što je učestalo ne znači da je i u redu.

‘Bol tijekom seksa, ne samo da uništava trenutak, nego ima i veće posljedice; strah od seksa, smanjeni seksualni nagon i sveukupan gubitak intimnosti’, rekla je Debra Herbenick, PhD i stručnjakinja za seksualno zdravlje na Indiana University in Bloomington.

‘Bol je način na koje vaše tijelo signalizira da nešto nije u redu. To je znak da napravite korak nazad i shvatite što se događa’.

Možda ćete biti u iskušenju da odbacite bol kod seksa kao nešto što ste sami umislili – no ne radite grešku. ‘Žene trebaju znati da je bol stvarna, bez obzira koji je konačan uzrok’, rekao je stručnjak za seksualno zdravlje Dennis Fortenberry, MD sa Sveučilišta Indiana.

U nastavku provjerite je li vam i jedna situacija zvuči poznata. Ako da, ne brinite, postoje solucije.

Prerani seks

Žene se teže uzbude od muškaraca i ima zrno istine u stereotipu da žene predigru trebaju više. No tek ste na pola puta dok ne shvatite što je najbolje za vas.

Solucija: ‘Predigra treba biti uzbudljiva vama’, rekla je Herbenick. Za neke žene to može značiti ljubljenje i maženje s partnerom, za druge nešto drugo. Razumjeti ono što je dobro za vas ključ je za početak prirodnog procesa protoka krvi prema genitalijama, što povećava vlaženje. Herbenick ističe da neke žene ne znaju zapravo što ih uzbuđuje. U tom slučaju, savjetuje da ostanu fokusirane u trenutku. Obratite pažnju na to kako vas partner dira i kako vi dirate njega.

Nedovoljno prirodnog lubrikanta/Suhoća

Penetracija će biti veoma bolna ukoliko nema dovoljno prirodnih izlučevina. Osim toga, imajte na umu da vaginalno tkivo ne postaje dovoljno podmazano za penetraciju 5 do 7 minuta nakon što je mozak već ‘u igri’. I drugi faktori mogu usporiti igru.
‘Topli tuševi i kupke mogu osušiti vaginalne izlučevine, kaže Herbenick. Također, tablete protiv alergije imaju učinak na vaginalno tkivo isto kao i na druge sluznice, dok žene mogu isušiti i male doze hormonalnih pilula protiv začeća.

Solucija: Pri ruci imajte lubrikant. Većinu ga vremena nećete trebati, no imajte ga blizu sebe kako ne biste usred akcije trebali hodati okolo naokolo i tražiti ga.

Stres i napetost

Imate previše posla, kako na radnom mjestu tako i privatno… Ove tenzije neće nestati uskočite li u krevet nepripremljeni.
‘Opuštanje je važan dio priprema za seks’, reka je Herbenick.

Solucija: Opustite se prije nego se prepustite. Herbenick sugerira da se parovi međusobno izmasiraju. Ako masaža nije ono što vam treba za opuštanje postoje i drugi načini. Probajte s jogom; mnogi tvrde da je meditacija od velike pomoći.

Genitalno slaganje

Za jedan mali broj ljudi, ‘genitalno slaganje’ može biti uzrok boli – tj. ukoliko je vaš partner izuzetno velik, a vi vrlo ‘mali’.

SolucijaLubrikant može pomoći u nekim slučajevima. No u situacijama gdje penis dopire do vrata maternice ili uzrokuje neugodnu razinu rastezanja, može pomoći promjena seksualne pozicije, rekla je Herbenick.
‘Mnoge žene ne osjećaju se samopouzdano da kažu ‘uspori’ ili ‘budi nježniji’. ‘Probajte konfiguraciju žena na vrhu, u kojoj ćete imati više kontrole nad brzinom i dubinom ulaska’.

Genitalne infekcije

Većina genitalnih infekcija – najčešće genitalni herpes, trihomonijaza i gljivična infekcija može seks učiniti veoma neugodnim. Čak i žene koje su asimptomatične ili nesvjesne svojih infekcija mogu osjetiti male promjene u svojoj vulvi ili vagini koje mogu doprinijeti bolovima.

Solucija: Većina genitalnih infekcija lako se kontrolira ili su liječive, a testiranje je jednostavno. Ukoliko osjetite bol, najvažnija je stvar da to kažete svom liječniku i adekvatno se testirate, savjetuje Fortenberry.

Endometrioza

Ovo stanje, kada tkivo kojim je obložena maternica počinje rasti u drugim dijelovima, pogađa oko 7 % žena.

‘Može dovesti do bolova kod spolnog odnosa i vaginalna penetracija može biti veoma neugodna, u toj mjeri da se ne može podnijeti’, rekao je Fortenberry.

Solucija: Nažalost, enodmetrioza može iziskivati laparoskopsku operaciju, no identificirati izvor boli je velik dio problema. Imate li bolne menstruacije i bol tijekom seksa i, ako endometrioza ima tendenciju pojavljivati se u vašoj obitelji, naročito imate li žensku rođakinju koja ima slične probleme, trebali biste upitati liječnika za pregled ultrazvukom.

Sindrom iritabilnih crijeva

Još jedan čest, no mogući tajni uzrok bolnog seksa. Fortenberry sugerira da ako imate simptome ovog sindroma – razdoblja crijevnih grčeva, ili cikličku konstipaciju i/ili proljev – osim boli tijekom seksa, ovo dvoje bi moglo biti povezano.

Solucija: Posjetite liječnika opće prakse i upitajte kako da kontrolirate ovaj sindrom. Mnogi su načini da reducirate simptome, uključuju promjenu prehrane, lijekovi, smanjenje stresa i bihevioralna terapija.
‘Nitko ne zna zašto, no čini se da kada se ovaj sindrom liječi, vaginalni bolovi tijekom odnosa se poboljšavaju’, kaže Fortenberry.

Promjena

Promjene u vagini tijekom menopauze uključuju više od samo lubrikacije, naročito nakon što je menopauza završena.
Dijelovi vagine i vulve mogu postati dodatno osjetljivi, rekao je Forteberry, što može objasniti zbog čega nešto, što je bilo ugodno, sada može postati neugodno.

Solucija: ‘Mnogi su načini za ublažavanje neželjenih simptoma menopauze’, kaže Fortenberry. Započnite razgovor s liječnikom ili ginekologom o mogućim uzrocima i terapijama koje mogu pomoći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.