Svaki drugi recept za antidepresiv ne propisuje se za depresiju

Svaki drugi recept za antidepresiv ne propisuje se za depresiju

Nevjerojatnih 45 % recepata za antidepresive pišu se za nedepresivne zdravstvene razloge, pokazalo je nedavno istraživanje.

Jenna Wong sa Sveučilišta McGill i njezine kolege pregledavali su indikacije za antidepresive i analizirali trendove u propisivanju antidepresiva. Sakupili su podatke o receptima za odrasle u razdoblju od siječnja 2006. do rujna 2015. u Quebecu, Kanada, piše Pharmacy Times.

Tek svaki drugi receptni antidepresiv propisuje se za depresiju

Od ukupnih 101. 759 recepata za antidepresive koje su napisala 158 liječnika za 19.734 pacijenta, tek 55 % bilo je indicirano za depresiju.

Istraživači su otkrili da su liječnici propisivali antidepresive za liječenje tjeskobnih poremećaja (18.5 %), nesanicu (10 %), bol (6 %) i poremećaje panike (4 %).

Iako je nekoliko klasa antidepresiva, uključujući selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina i tricikličke antidepresive, također indicirano za liječenje tjeskobe, pacijenti u studiji koji su primili antidepresive za poremećaj tjeskobe nisu imali naznaka depresije u svojoj anamnezi.

Naime, liječnici su propisivali antidepresive za nekoliko indikacija izvan spektra poput migrena, vazomotornih simptoma menopauze, ADHDa- i poremećaja probavnog sustava.

Nekoliko temeljnih čimbenika moglo bi objasniti zbog čega je propisivanje antidepresiva izvan spektra toliko rašireno.

‘Nije jasno koliko su često liječnici svjesni što zapravo propisuju’, objašnjava Wong. ‘Mnogi liječnici pogrešno vjeruju da svi lijekovi unutar iste skupine imaju potpuno istu indikaciju… no to nije tako’.

Terapeutska supstitucija je kontroverzna praksa zbog zabrinutosti oko učinkovitosti lijeka, nuspojava u interakciji te različitim indikacijama za lijekove unatoč tome što su u istoj klasi.

Iako mnogi pružatelji zdravstvenih usluga priznaju da upotreba lijekova izvan spektra može biti prikladna u određenim okolnostima, još uvijek je važno za farmaceute da kažu pacijentima da je rizik od štetnih događaja veći kada se lijek uzima za neodobrenu svrhu.

U stvari, jedna je studija utvrdila da pacijenti, kojima su propisivani lijekovi za indikacije koje FDA nije odobrio, nose 44 % veći rizik za nuspojave lijekova.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.