Znanstvenici razvili test krvi koji otkriva ranog Alzheimera

Ono što Alzheimerovu bolest čini toliko zastrašujućom je neminovnost svega što s njom dolazi. Ne postoje cjepivo ili preventivne mjere, stoga ćete Alzheimera ili dobiti ili nećete. Jednom kada ste ga dobili, postoji vrlo malo nade za oporavak, zbog toga što ne postoji lijek niti tretman liječenja.

No, što bi se dogodilo ako bi se bolest mogla utvrditi godinama prije nego njezini simptomi nastupe? Ne samo da se pacijentu pruža nada da se progresija uspori, nego bi i znanstvenici dobili bolji uvid u to kako se ova bolest razvija.

Krvno testiranje: Dokaz koncepta

Ispitivanje ‘Dokaz koncepta’, novog krvnog testiranja upravo je završeno, a istraživački je tim izvijestio o ‘neusporedivoj točnosti’ u otkrivanju ranih stadija Alzheimerove bolesti.

‘Sada se općenito vjeruje da promjene povezane s Alzheimerom počinju u mozgu najmanje desetljeće prije pojave izdajničkih simptoma’, kaže jedan od istraživača Robert Nagele s Rowan Univesity School.

‘Koliko nam je poznato ovo je prvi krvni test koji je upotrijebio biomarkere antitijela koji točno mogu otkriti Alzheimera u ranoj točki tijeka bolesti kada je vjerojatnije da će liječenje biti učinkovitije – a to je prije nego se dogodila prevelika devastacija mozga’.

Metoda testiranja

Test je dizajniran da otkrije ranu fazu Alzheimerove bolesti koja se zove blago kognitivno oštećenje (MCI) i razlikuje se od sličnih slučajeva mentalnog pada koji je uzrokovan drugim faktorima poput vaskularnih problema, kronične depresije, alkoholizma i nuspojava određenih lijekova.

Za ispitivanje, Nagele i tim uzeli su uzorke krvi od 236 sudionika uključujući 50 koji su dobili dijagnozu MCI, 50 s umjerenom Alzheimerovom bolesti, 50 zdravih sudionika u kontrolnoj grupi, te je ostatak imao dijagnozu blago umjerene Parkinsonove bolesti, ranog stadija Parkinsa, multiplu sklerozu ili rak dojke.

Pacijenti s MCI dijagnosticirani su temeljem toga kolike su im razine amiloid-beta 42 peptida u njihovom likvoru, koji je označen kao prediktor brzog napredovanja Alzheimerove bolesti.

Kako bi analizirali krv, test koristi niz ljudskih proteina – kataloge od 9.486 jedinstvenih ljudskih proteina – kako bi poslali proteine u napad antitijela u krvi koji bi mogli biti povezani s bolesti.

Autoantitijela su određeni tip antitijela koje proizvodi imunološki sustav kako bi ciljao određene proteine u tijelu. Ovo ponekad može poći užasno krivo i završiti kao autoimuna bolest, no način na koji reagiraju na različite vrste bolesti učinile su ih vrlo obećavajućim kandidatima za detekciju i dijagnozu.

Istraživači su identificirali 50 najboljih biomarkera autoantijela za MCI i druge bolesti dijagnoisticirane kod drugih sudionika, i kada su ih upotrijebili za analizu krvnih uzoraka, otkrili su 100 postotnu točnost u ukupnoj točnosti, osjetljivosti i specifičnoj stopi u otkrivanju krvnih uzoraka od sudionika s MCI.

Upotrebom ove metode biomarkera, test je bio uspješan u detektiranju blagog do umjerenog Alzhemeira (98.7 %), ranog stadija Parkinsonove bolesti (98.9 %), multiple skleroze (100 %) i raka dojke (100 %).

Istraživački je tim naveo da iako su rezultati uzbudljivi, da je neophodno testirati metodu na većem i različitijem uzorku, kako bi se se utvrdilo koleba li se ovih 100 % s dodatnim podacima.

U ovom trenutku, ako i znate da Alzheimera imate ranije, nego kasnije to neće spriječiti bolest od sveukupnog razvoja bolesti, no pacijentu može dati priliku da se upiše za klinička ispitivanja za nove lijekove i tretmane, da planira buduću medicinsku skrb i istražuje načine da pomogne odgoditi progresiju bolesti, navodi tim u časopisu Alzheimer’s & Dementia.

Obzirom da bolest pogađa oko 5.3 milijuna ljudi samo u SAD-u, uključujući polovinu populacije u dobi od 85 i starije, testovi su neophodni.

 

Izvor: Science Alert

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.