Ključan za zgrušavanje krvi i zdravlje kosti je vitamin K

Vitamin K igra ključnu ulogu u pomaganju zgrušavanja krvi i spriječavanju prekomjernog krvarenja. Za razliku od mnogih drugih vitamina, vitamin K nije tipičan dodatak prehrani.

Vitamin K predstavlja skupinu strukturno sličnih organskih spojeva esencijalnih za organizam čovjeka. Ovi vitamini topljivi su u mastima i, zahvaljujući tome, skladište se u masnom tkivu i jetri. Vitamini K1 i K2 prirodnog su porijekla, dok se vitamin K3 dobiva sintetski. Njihovo najpoznatije svojstvo upravo je svojstvo koagulacije pa je poznat i kao antihemoragični vitamin. Naime, vitamin K potreban je za aktivaciju (posttranslacijskim modifikacijama) nekih proteina uključenih u procese zgrušavanja krvi, a nije zanemariva i njegova uloga u metabolizmu kostiju i drugih tkiva.

Vitamin K1 je glavni oblik dodatka vitamina K dostupan u SAD-u.

Nedavno, neki ljudi istraživali su vitamin K2 za liječenje osteoporoze i steroidima induciranim gubitkom kosti, no istraživanja su konfliktna. U ovom trenutku ne postoji dovoljno podataka koji bi preporučali vitamin K2 za osteoporozu.

Zašto ljudi uzimaju vitamin K?

Niske razine vitamina K mogu podići rizik od nekontroliranog krvarenja. Dok je nedostatak vitamina K rijedak kod odraslih, vrlo je uobičajen kod novorođenčadi. Jedna injekcija vitamina K kod novorođenčadi je standard. Vitamin K se također koristi za suzbijanje prevelike doze razrijeđivača krvi coumadina (varfarina).

Dok je nedostatak vitamina K rijedak, možete biti u povećanim riziku ako:

  • Imate bolest koja utječe na upijanje u probavni trakt, poput Chronove bolesti ili aktivne celijakije
  • Uzimate lijekove koji interferiraju s apsorpcijom vitamina K
  • Ako ste ozbiljno pothranjeni
  • Jako pijete alkohol

U ovim slučajevima, liječnik vam može predložiti vitamin K kao dodatak prehrani.

Korist vitamina K za rak, za simptome jutarnje mučnine, za uklanjanje paukovih vena (proširene vene) i drugih stanja nisu dokazani.

Možete li dobiti dovoljno vitamina K prirodno iz hrane?

Dobar prirodan izvor vitamina K uključuje:

  • Povrće poput špinata, šparoga i brokule
  • Grah i soja
  • Jaja
  • Jagode
  • Meso

Koji su rizici od uzimanja vitamina K?

Nuspojave oralnog uzimanja vitamina K u preporučenim dozama su rijetke.
Interakcije. Mnogi lijekovi mogu ometati učinke vitamina K. Oni uključuju antacide, razrjeđivače krvi, antibike, aspirin i lijekove za rak, napadaje, visoki kolesterol i druga stanja.

Rizici. Ne biste trebali koristiti dodatke vitamina K osim vaš liječnik ne kaže suprotno. Ljudi koji koriste coumadin zbog srčanih problema, poremećaja zgrušavanja ili drugih stanja možda trebaju pripaziti na svoju prehranu kako bi kontrolirati količine vitamina K koju unose. Ne biste trebali koristiti dodatak vitamina K osim ako tako nije savjetovao vaš liječnik.

 

Izvor: WebMD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.