Ljetne opasnosti za mačke koje je lako prevenirati

Mačke su spretne i pametne no često postaju žrtve logičnog fenomena tijekom toplijih mjeseci u godini. Mačke imaju izvrstan instinkt za preživljavanje no i one padaju.

Ljeto je, vruće je, otvaramo prozore kako bismo donekle ohladili sobe. No oni koji imaju mačke i žive u višekatnicama ili neboderima možda nesvjesno stavljaju svoje mačke u opasnost. Mačke, naime ispadaju kroz prozore toliko često da su i veterinari za ovo sklepali ime…i ono je:

Sindrom nebodera

Sindrom nebodera je fenomen kada mačke padaju sa zgrade više od dva kata. Ovaj se sindrom odnosi i na ozlijede koje je mačka pretrpila padom s neke druge (visoke) visine.

Što naizgled djeluje nelogično. Mačke su, znamo, spretne, penju se na stabla, skaču s nemogućih udaljenosti i lagano se dočekuju na noge. Ne bismo pomislili da su mačke vrsta bića koje bi slučajno nespretno pale kroz prozor.

No tijekom ljeta, veterinari se s ovim fenomenom često susreću. Navodno je riječ od tri do pet ovakvih slučajeva tjedno.

Najčešće ozljede

Kada mačke padaju ozljede su u rasponu od razbijenih čeljusti i probušenih pluća do slomljenih udova i zdjelice. Neke su ozljede i fatalne. Slomljene kosti, najčešće čeljust i razbijeni zubi znakovi su da je mačka pretrpila ozljede pri padu.

  • Ozljede na nogama: ozljeda zgloba, puknuće tetive, ozljeda ligamenta, slomljene noge
  • Unutarnje ozljede: osobito probušena pluća
  • Ozljede zdjelice

Mačke vole visoka mjesta i imaju prirodnu sklonost visinama. Vlasnici mačaka na to su navikli, a obzirom da računaju da njihovu izvanrednu sposobnost usredotočenosti pretpostavljaju da će sve biti u redu. No ima i mačka slabu kariku. Ako je, naime omete potencijalni plijen (ptica ili druga životinja) ili ako zaspi mačka može pasti. Ako se ovo dogodi na drvetu, primjerice, mačka će često biti u mogućnosti spasiti se tako da se hvata svojim kandžama. No, građevni materijali poput betona i metala ne dopuštaju mačkama da se uspješno ulove.

Studije provedene na mačkama koje su pale s 2 do 32 kata i koje su preživjele nakon posjeta veterinaru pokazuju da je sveukupna stopa preživljavanja mačaka 90 % ako prime trenutnu medicinsku skrb. Mačke često ateriraju na noge, no kada padaju sa zgrade od jednog ili dva kata ozlijede mogu biti gore jer nemaju dovoljno vremena da se pripreme za pad u pravilnom položaju (refleks ispravljanja). Čak i tada, ne prizemljuju se na svoje noge, nego s nogama raširenim na način koji može uzrokovati teške ozlijede glave ili zdjelice.

U novijoj studiji proučavalo se da li su mačke koje su pale s visokih mjesta pretrpile teže ozlijede ili lakše nego kada padaju s nižih mjesta. Naime, u studiji provedenoj 1987. objavljeno je da mačke koje padaju sa zgrade niže od šest katova i prežive imaju teže ozlijede od mačaka koje padnu sa zgrade koja ima više od šest katova.

Hipoteze

Predloženo je da se to može dogoditi jer mačke dolaze do krajnje brzine nakon što poprave položaj tijela na oko pet katova i nakon ove točke više se ne ubrzavaju i više ne mogu osjetiti da padaju, što uzrokuje da se opuste. Na ovaj način dolazi do težih ozljeda kod mačaka koje padnu sa manje od šestog kata.

Još jedno moguće objašnjenje za ovaj fenomen može biti činjenica da mačke koje umiru u padovima su manje vjerojatno odvedene veterinaru nego ozlijeđene mačke, i zbog toga mnoge mačke koje su uginule pri padu nisu prijavljene u istraživanjima na temu mačaka.

Također, kada mačke padaju sa zgrade imajte na umu da će završiti na pločniku ili kolniku što pak pretdstavlja potpuno novi set opasnosti za nju ili njega. Ako vaša mačka padne odmah otiđite veterinaru.

Refleks ispravljanja

Tijekom pada s visokog mjesta, mačka može instinktivno okrenuti tijelo i ispraviti se koristeći akutni osjećaj za ravnotežu i fleksibilnost. Ovo je poznato i kao ‘refleks ispravljanja’ mačke. Minimalna visina koja je potrebna da se ovo dogodi kod većine mačaka bila bi oko 90 cm.

Međutim, postoji debata: nakon što postigne krajnju brzinu, mačka će usmjeriti svoje udove horizontalno kako bi njihovo tijelo prvo dotaklo tlo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.