Pacijenti sa psorijazom u većem su riziku od depresije

Ljudi koji imaju psorijazu u dvaput su većoj vjerojatnosti od drugih da će dobiti i tešku depresiju, podaci su National Health and Nutrition Examination Survey.

Rezultati nedavne studije ukazuju da su pacijenti s psorijazom u većem riziku od razvoja teške depresije od onih bez upalnog stanja kože. U ranijem radu psorijaza se povezala s depresijom, tjeskobom i zloupotrebom ilegalnih droga. Studije su pokazale da su i depresija i psorijaza povezane s kardiovaskularnim bolestima, koje bi mogle zbuniti poveznicu između ovo dvoje.

Dr. Roger S. Ho i kolege sa Sveučilišta New York School of Medicine upotrijebili su podatke kako bi istražili vezu između psorijaze i teške depresije.

Studija objavljena u JAMA Dermatology, analizirala je rezultate zdravstvenog upitnika dizajniranog da identificira depresiju na 12.382 pacijenta, od čega 351 s psorijazom. Nakon prilagođavanja rezultata upitnika na račun komorbiditeta, istraživački je tim odredio da 968 pacijenata imaju kriterije za tešku depresiju, a 58 bolesnika imalo je i depresiju i psorijazu.

Sveukupno, ocjena upitnika prosječnog pacijenta za depresiju viša je među pacijentima s povijesti psorijaze od onih koji je nemaju, što ukazuje na povezanost ova dva stanja.

Istraživači su zaključili da se prevalencija teške depresije nije značajno razlikovala između bolesnika s ograničenom psorijazom (18.4%) i bolesnika s teškom psorijazom (23.1), što indicira da ozbiljnost stanja kože nema utjecaj na njegov mogući utjecaj na rizik pacijenta od depresije. Također znanstvenici nisu pronašli nikakve dokaze da je povijest kardiovaskularnih događaja utječe na rizik od teške depresije kod bolesnika s psorijazom.

Međutim 23.6 % pacijenata s psorijazom izvijestilo je da bilo koji simptomi depresije uzrokuje dnevno funkcionalno oštećenje u usporedbi sa samo 15.4 % pacijenata bez psorijaze.

‘Prema tome, naša studija podupire da svi pacijenti sa psorijazom, bez obzira na ozbiljnost stanja kože jesu u riziku od depresivnih simptoma i mogu imati prednosti od probira na depresiju’, zaključili su autori studije.

Dr. Dafna Gladman, reumatologinja sa Sveučilišta Toronto Canada rekla je:

‘Vidjeli smo da pacijenti sa psorijazom i psorijatičnim artritisom imaju veći rizik od depresije od onih sa psorijazom bez artritisa. Jasno je da psorijaza nije samo kožna bolest: to je stanje koje je povezano sa brojnim komorbiditetima’.
Nažalost od populacije iz studije ne može se utvrditi odnos između ozbiljnosti psorijaze i depresije, niti da li su pacijenti bili liječeni za ili depresiju ili psorijazu, rekla je Gladman.

Gladman sugerira da obiteljski liječnici i dermatolozi budu svjesni na mogućnost depresije uz psorijazu i da ovaj problem rješavaju sa svojim pacijentima.

Izvor: The Rheumatologist

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.