Djeca koja previše gledaju TV imaju manju koštanu masu kao odrasli

Djeca koja puno gledaju televiziju izgrade manju masu kosti tijekom kritičnih godina i kao rezultat, osjetljiviji su na osteoporozu i lom kosti u životu, nova studija sugerira.

Djeca i tinejdžeri  – praćeni do dobi od 20 godina kada je masa kostiju na vrhuncu – imali su manju koštanu masu u toj dobi što su više sati proveli pred televizijom u djetinjstvu, istraživači su napisali u časopisu Journal of Bone and Mineral Research.

‘Ono što moramo razjasniti je da nije neophodno riječ o samom činu gledanja televizije kada govorimo o tome što je dovelo do veze između TV i zdravstvenih ishoda, nego činjenice od sjedenja na dulji period’, rekla je Natalie Pearson sa Sveučilišta Loughborough u Velikoj Britaniji koja nije sudjelovala u studiji.

‘Prvi set podataka o gledanju TV-a u trenutnoj studiji sakupljen je prije 15 godina i od tada je sve više i više mladih počelo gledati TV na zahtjev, korištenjem iPada, pametnih telefona i aplikacija’, rekla je Pearson.

Za potrebe studije, pod palicom Joanne A. McVeigh sa Sveučilišta Curtin u Perthu u Australiji, roditelji više od tisuću australske djece prijavili su koliko tjedno njihova djeca gledaju televiziju u dobi od 5, 8, 14, 17 i 20 godina.

Djecu su istraživači podijelili u tri grupe na temelju obrazaca gledanja TV: 20 % djece gledalo je televiziju manje od 14 sati tjedno, više od 40 % gledalo je 14 i više sati televizije tjedno te 35 % onih koji su pojačali gledanje televizije kroz godine.

U dobi od 20 godina sudionici su slikani X zrakama kako bi se dobio uvid u sadržaj minerala kosti.

Istraživači su u mjerenje uključili visinu, tjelesnu masu, fizičku aktivnost, unos kalcija, razine vitamina D, alkohol i pušenje u dobi od 20 godina i otkrili da djeca koja su puno gledala TV u mlađoj dobi imaju smanjeni sadržaj minerala kosti od drugih odraslih.

Imobilizacija na dulje vremensko razdoblje štetna je za zdravlje kosti, rekao je dr. Sebastien Chastin sa Sveučilišta Glasgow Caledonian u Velikoj Britaniji.

‘Sjedenje i gledanje televizije radi dvije stvari: oduzima vrijeme da budete aktivni, stoga ne dobivate korist od fizičke aktivnosti i drugo, imobilizira nas za dulji vremenski period, za koji znamo, iz studija o mirovanjima u krevetu, da aktivira fiziološku reakciju koja mijenja ravnotežu u našem kemijskom tijelu koje čuva naše kosti’, rekao je Chastin.

‘Nekoliko je studija tijekom godina pokazalo da postoji veza između vremena koje provodimo sjedeći i zdravlja kosti’.

‘Loše zdravlje kosti u konačnici može dovesti do osteoporoze (krhka bolest kostiju) koja utječe na 200 milijuna žena širom svijeta. Možete zamisliti da će pad na lomljivi kuk vjerojatnije dovesti do loma’.

Naše tijelo vrhunac gustoće kostiju doseže u dobi oko 22 godine, nakon čega se gustoća smanjuje s vremenom, stoga možemo usporiti propadanje aktivnim i zdravim načinom života, rekao je Chastin.

‘Sport (ne kontaktni) najkorisniji je za zdravlje kostiju, navodeći da su parkour i slobodno trčanje posebno dobri za mišićnu snagu, ravnotežu i koordinaciju’.

 

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.