5 zbunjujućih pomodnih zdravstvenih riječi i što one znače

Hrana koja zvuči zdravo nije nužno zdrava. Studija iz 2014. pregledavala je razliku između tvrdnji o nutritivnim vrijednostima na etiketama pakiranja sa stvarnom nutritivnom vrijednosti hrane. 
Vodeći autor studije Temple Northup napisao je da ‘određene pomodne riječi kreiraju zdravstveni učinak ‘halo’, fenomen koji implicira da je hrana bolja nego što to ona uistinu jest.

Zdravstveni ‘halo’ je zaštitna barijera na hrani, najčešće na etiketama ambalaža, gdje se često prisvajaju znanstveni uvjeti kako bi hranu kupac percipirao kao zdravu.
Što je još gore, potrošači zapravo ne shvaćaju razliku: Tako kupuju i jedu više zdrave halo proizvode nego bi to obično činili, a sve zbog učinjene zdravstvene zablude.

U nastavku je 6 znanstvenih termina koje su kooptirane kao zdravstvene halo namirnice.

Super hrana

Super hrana je nutricionistički gusta hrana s antiage svojstvima. Super hrana može biti gotovo bilo koja cjelovita namirnica, uključujući borovnice, kivi, losos, puretinu, kelj, grah, soju i kvinoju. No, prema American Heart Association, ne postoji postavljeni kriterij koji definira super hranu. Čak nema niti službenog odobrenog popisa namirnica. Istina je da većina super hrane i nije baš super, samo imaju velike doze vitamina i minerala.

‘Mnogi ljudi imaju nerealistična očekivanja o ovoj hrani, misle da će ih zaštititi od kroničnih bolesti i zdravstvenih problema’, objašnjava profesorica nutricionizma Penny Kris-Etherton, dr. znanosti.

‘Dok jedu možda jednu ili dvije nutritivno guste namirnice, sve ostalo što unose je loša prehrana… kao registrirani dijetetičar, voljela bih vidjeti da ljudi jedu više super hrane poput cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova, masne ribe, svo voće i povrće’.

Organsko

Organska hrana je posađena i ubrana bez sintetičkih pesticida, kemijskih fertilizatora ili genetske modifikacije. Organska hrana može biti meso, jaja i mliječni proizvodi i mora biti legalno certificirana kako bi se mogla nazvati organskom.
Organska poljoprivreda nije novost, no od kada su uvedeni neki standardi, organska hrana eksplodirala je na tržištu potrošača. Sada, pojam organsko koristi se češće kao marketinški termin nego što se zapravo odnosi na hranu koja je izvorno certificirana. Ta razlika se rijetko objavljuje ili zna i potrošači i dalje izdvajati više za organsku hranu jer očekuju od nje da je zdravija.

Elektroliti

Elektrolit je otopina s električnom vodljivosti i napravljena od iona soli. Ljudsko tijelo ima 8 tipova elektrolita koje koristi kako bi održavalo hidrataciju, živčane impulse, mišićnu funkciju i eliminaciju otpada. Elektroliti su važni, no vaše ih tijelo već ima mnogo; ono treba više elektrolita nakon obilnog znojenja, proljeva, povraćanja ili prekomjernog mokrenja. No, to nije zaustavilo marketinške kompanije da ovu riječ koriste u sportovima, kod energetskih pića, inače proizvodima od kojih većina sadrži dovoljno kofeina i šećera da prebije bilo koju prednost elektrolita. Znanstvene studije pokazuju da su prednosti ovih napitaka, ako ništa, nego ograničene. Potrebno je više istraživanja, no kako i piše, trenutno postoji vrlo malo prednosti u energetskim pićima kako bi se zadržao elektrolitski balans.

Antioksidansi

Poput elektrolita, vaše tijelo proizvodi antioksidanse samo od sebe. Antioksidansi su molekule koje zaustavljaju oksidaciju drugih molekula.

‘Oksidansi su slobodni radikala koje pronalazite u okolišu, no oni se i prirodno proizvode u vašem tijelu’, objašnjava Diane McKay, profesorica na Sveučilištu Tufts. Slobodni radikali imaju najmanje jedan rasparen elektron, što ih prisiljava da rastavljaju vaše stanice, proteine čak i DNA za stabilizaciju elektrona. Antioksidansi neutraliziraju nastalu štetu, no ‘učinkovitost bilo kojeg antioksidansa u tijelu ovisi o tome koji je slobodni radikal uključen, kako i gdje se generira i koja je meta štete’.

Stoga, jedete li hranu s dodanim antioksidansima, vašem tijelu možda i neće pružiti zdravstvene prednosti.

‘Ako imate previše antioksidansa potiskujete vlastite sposobnosti svog tijela da pokrene svoj vlastiti antioksidativni obrambeni sustav’.
Još gore, prema US Pharmacopeial Convention ‘dodaci antioksidansa također u velikoj mjeri imaju placebo učinak i neke studije su čak i otkrile da mogu imati negativni učinak na određene bolesti poput pluća i raka kože.

Probiotici

Probiotici su hrana ili dodaci prehrani koji sadrže žive bakterije, namijenjeni za dopunu zdravim bakterijama u našem mikrobiomu. Naziv je skovan 1965. i dolazi od grčke riječi ‘za život’. Mnogo je probiotičkih namirnica i dodataka koji reklamiraju potrebe i prednosti ovih zdravih bakterija, naročito kada se govori u odnosu na poboljšanje probave i pokrete crijeva. Većina ljudi vjeruje da su im probiotici potrebni iz ovih razloga, no jedini znanstveno dokazani benefiti probiotika do sada su u liječenju proljeva, naročito nakon uzimanja antibiotika (koji uništavaju sve crijevne bakterije, i dobre i loše). Većina ljudi ne treba probiotike kako bi bili zdravi.

Gluten free

Gluten je ljepljiva, elastična mješavina proteina (bjelančevina) pronađenih u pšenici i ostalim žitaricama kao što su ječam, raž, zob, pir… Gluten je nešto poput ljepila koje drži hranu zajedno i pomaže joj održati svoj oblik. Nažalost, posljednjih deset godina sve više i više ljudi doživljava osjetljivost ili netoleranciju na gluten. Osjetljivost je autoimuni poremećaj i može biti blag i manifestirati se probavnim poremećajem te mučninom ili kao ozbiljnom bolesti celijakijom.
Eksplozija osjetljivosti na gluten može se najbolje pripisati poboljšanim dijagnostičkim procedurama, tvrdi stručnjakinja Merion Nestle. Ona također objašnjava porast intolerancije na gluten zbog ‘genetskih razloga, jer neki ljudi ne mogu u potpunosti probaviti gluten’. Neprobavljeni proteinski fragmenti pobuđuju toksični imunološki odgovor.
‘Većina ljudi nema taj odgovor, no misle da imaju jer pokazuju više blagih simptoma probavnih nevolja. Jedini način da budete sigurni da ste intolerantni na gluten je liječničko testiranje. No, još uvijek, većina ljudi će sami tvrditi da su intolerantni, no neće napraviti testiranje. Naročito od kada je bezglutenska hrana preplavila tržište 2009.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.