Novi antibiotik koji su znanstvenici otkrili skriven je – u nosu

Njemački su znanstvenici otkrili bakteriju koja proizvodi antibiotik koji je u stanju boriti se sa često otpornim patogenom Staphylococcus aureus, i on se nalazi  – u ljudskom nosu.

Antibakterijska suspstanca, koju su znanstvenici nazvali lugdunin, u stanju je učinkovito liječiti infekcije kod miševa uzrokovane bakterijom Staphylococcus aureus koja uzrokuje tešku kožnu infekciju i infekciju rana, studija je objavljena u Nature.

Kada su znanstvenici nanijeli antibiotik na lezije kože miševa koje su bile inficirane, svjedočili su ‘dramatičnom smanjenju’ rana.

Ovakve i slične infekcije postale su povećano otporne na antibiotike koji se naširoko liječe upravo za liječenje istih, uključujući meticilin, što je dovelo do superbakterije poznate i kao MRSA-e ili meticilin – otporna Staphilococcus aureus.

Međutim, znanstvenici tvrde, da lugdunin može biti u stanju boriti se i s drugim sojevima otpornim na antibiotike te da možda neće biti sklon razviti otpornost poput drugih antibiotika.

Bakterija koja proizvodi lugdunin, Staphylococcus lugdunensis, prisutna je u oko 10 % ljudi, piše Washington Post i može uzrokovati infekcije.

Međutim, prema objavljenim radovima, znanstvenici su otkrili da tek 6 % od 187 bolničkih pacijenata koji su nosili ovu bakteriju također nose i Staphylococcus aureus, u usporedbi s otprilike 34 % bolnički pacijenata bez bakterije.

Kakve veze sa svime ima kopanje nosa?

Dok vjerojatno nema nikakve veze, ovo znanstveno otkriće antibiotskog blaga u našim nosevima neodoljivo traži da se podsjetimo higijenske hipoteze vezane za kopanje nosa. Naime, znate li da ste možda u golemoj prednosti imate li naviku jedenja šmrklji iz nosa?

Profesor biokemije na Sveučilištu Saskatchewan Scott Napper smatra da mukus (sluz) u našem nosu hvata bakterije i klice prije nego što uđu u naše tijelo, a jedenje šmrklji moglo bi utrenirati naš imunološki sustav da se privikne na bakterije te postane otporniji. ‘Kada djeca dobiju potrebu da iskopaju nos i to pojedu, roditelji se ne bi trebali uzrujavati’, rekao je Napper.

No, dok rezultati uistinu jesu ohrabrujući, naročito u svjetlu sve veće otpornosti na postojeće i najčešće korištene antibiotike u svijetu, znanstvenici još nisu sigurni kako lugdunin radi te bi klinički razvoj mogao biti godinama udaljen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.