Mozgovi olimpijaca tiši su nego vaši

Mnogi plivači imaju ritual prije utrke kojim zagrijavaju svoja tijela tako da, primjerice udaraju svoja bedra šakama, dok Michael Phelps naročito ima svoj potpis prije utrke: ruke zabaci na leđa, istegne se i potom ih vrati naprijed te ih prekrižene ponovno istegne – prije svake utrke.

Za razliku od Phelpsa, Amerikanka Katie Ledecky istegne vrat i prodrma svoje ruke, nakon čega slijedi zaron. Ledecky je peterostruka zlatna olimpijka i devet puta svjetska šampionka. Trenutno drži svjetski rekord za žene na 400, 800 i 1.500 metara u slobodnom stilu.

No, osim što se nakratko istegnu i posljednji puta zagriju mišiće prije utrke, što u tom trenutku radi njihov mozak?

To je, prema znanstveniku za tjelovježbu s klinike Mayo Michaelu Joyneru možda i najintrigantnije pitanje kada su u pitanju vrhunski sportaši.

‘Ono što oni rade, a ljudi zaboravljaju, je da su vrhunski sportaši u stanju simultano imati maksimalan napor i maksimalno opuštanje’, rekao je Joyner.
‘To je veliko filozofsko pitanje. Kako možete postati potpuno zadubljeni u ono što radite i istovremeno ostati opušteni i usredotočeni, a ne napeti?’.

Ne postoji samo jedan odgovor na ovo pitanje, no kognitivni znanstvenik Bradley Hatfiled sa Sveučilišta Maryland iznosi neke intrigantne ideje, uključujući ovu:

Elitni sportaši imaju tiši mozak od ostalih ljudi. Kada se Olimpijci natječu, teoretizira Hatfield, njihovi su mozgovi neobično dobri u suzbijanju ‘svih esencijalnih neuronskih procesa’, posebno onih koji bi ‘mogli biti označeni kao buka’. Irelevanti mentalni procesi su odbijeni, relevantni su se pojavili. To je proizvod ‘mozga koji je precizno i izvanredno podudaran u svom angažmanu sa zadatkom koji predstoji’, rekao je. Krajnji rezultat je stanje uma koji jednako razdvaja napore za izbacivanje i napore za pripremu.

 

Izvor: Science of us

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.