Medicinski skandal na švedskoj bolnici iza Nobelove nagrade

Reputacija Karolinska Instituta, jedne od najboljih švedskih bolnica koja dodjeljuje Nobelove nagrade za medicinu, teško je oštećena optužbama za smrt dva pacijenta kao rezultat da je kirurg regenerativne medicine Instituta obavljao eksperimentalne operacije bez provjere, navodi službeni izvještaj.

Kritika Karolinska Instituta, koji je zaposlio talijanskog kirurga Paola Macchiarinija, dovela je do ostavke prorektora Nobelovog komiteta Anders Hamstena u veljači kao i na pozive da se Nobelova nagrada ove i iduće godine otpiše.

Bjorn Hurtig, švedski odvjetnik koji zastupa Macchiarinija, nije bio odmah dostupan za komentar. U prošlosti, Macchiarini je zanijekao bilo kakvu zloporabu.

Macchiarini je dobio otkaz u ožujku kada je Karolinska Institut izvijestio da je kirurg isporučio lažne podatke u svom životopisu i da je kriv za znanstveni nehat nakon što su njegova dva pacijenta umrla. Švedski tužitelji istražuju Macchiarinija zbog sumnje na brutalni kazneni nemar koji je doveo do smrti drugih osoba.

‘Pacijenti su bili ozlijeđeni, umrli su’, rekao je Kjell Asplund, šef švedskog Nacionalnog vijeća za medicinsku etiku, koji je vodio istragu koju je naručio Karolinska Institut.

‘Pretrpjeli su zaposlenici kao i kliničko ispitivanje u cjelini. Ono što trebamo je dugoročni, svesrdni napor kako bismo vratili povjerenje’.

U veljači ove godine, Karolinska je pokrenula novu istragu o optužbama za nemar, što je dovelo do toga da četiri profesora Nobelove Akademije odstupe iz nagradnog Odbora dok je istraga u tijeku.

Bo Risberg, bivši šef odbora za etiku na Karolinska, pozvao je da se dodjela Nobelove nagrade stavi na led na dvije godine, a da se novac od nagrade upotrijebi kako bi se kompenzirala odšteta obitelji umrlih pacijenata koje je Macchiarini operirao.

Svjetski poznat kirurg Macchiarini bio je zaposlen kao istraživač biologije matičnih stanica na Karolinska Institutu i kao savjetnik na istom Institutu 2010.

Istraga se usredotočila na tri operacije obavljene u razdoblju između 2011. i 2012. godine u kojima je Macchiarini transplantirao pacijentima sintetičke dušike obložene matičnim stanicama.

Asplund je rekao da je Macchiarini izveo operacije prije nego se provelo dovoljno istraživanja o postupku izvođenja operacije kao i to da se operacije ne mogu pravdati na temelju toga da su bile one koje spašavaju život.

Dva od tri pacijenta su umrla dok je treći ostao hospitaliziran u bolnici.

‘Istraga je istaknula ozbiljne pogreške u načinu na koji su pacijenti bili tretirani i ozbiljne nedostatke u rutini bolnice, sustava i kulture’, rekao je bolnički ravnatelj Melvin Samsom u priopćenju.

U 2014. godini Macchiarini je optužen za znanstveni prekršaj od strane kolega koji tvrde da je Macchiarini objavio nekritičnu interpretaciju rezultata svojih istraživanja.

Karolinska je ispitala i navode objavljene u Vanity Fairu da je Macchiarini lagao u svom životopisu. Sud je zaključio da je dokument sadržavao nekoliko laži, iako niti jedna nije bilo toliko ozbiljna da opravda njegovu smjenu ili ostavku.

 

Izvor: NY Times, Reuters, The Morning Standard

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.