Mljetski liječnik: Humana inicijativa dr. Siniše Cara

Internist kardiolog dr. Siniša Car prije pet mjeseci napustio je operacijsku dvoranu varaždinske bolnice i zamijenio je ambulantom u Babinom Polju na otoku Mljetu. 

Dr. Car ugledni je liječnik koji je 2011. pacijentu ugradio prvi elektrostimulator srca u Varaždinu. Odlučio je napustiti svoj tadašnji posao, u varaždinskoj bolnici kao i mjesto života i preseliti se na Mljet nakon što je doktorica Magdalena Nardelli Kovačić otišla u mirovinu.

Dr. Car za DuList je, sada, pet mjeseci nakon preseljenja rekao kako se umorio od civilizacije, grada, sustava, administracije.
‘Bilo je to konstantno nezadovoljstvo. A kakva je kronologija… U jednom trenutku shvatiš: niti će za tobom netko plakati, niti će se netko posebno uzbuditi ako odeš s tog posla. Karijera, kao i sve druge stvari u životu koje sami sebi gradimo, je zapravo jedna velika izmišljotina. U realnom životu čovjeka to jako malo znači i to vidiš najbolje kad se makneš i izbaciš to sve. Odmakom uspijevaš sagledati da si ti u konačnici samo čovjek kao i svaki drugi, a stvorio si sliku da si netko i nešto te na tim temeljima izgradio cijeli život, ali to je ništa. To je sve jedna iluzija’ rekao je doktor Car.

‘Spreman sam udomiti ljude, umjetnike, meni poznate i nepoznate, dati im stan i hranu kod sebe u kući, samo da dođu na otok raditi mjesec dana glazbu s djecom, možda pisce koji žele naći inspiraciju, a da zauzvrat vrate zajednici neke sadržaje. Mislim da bi se time kulturno uzdigao i pokrenuo ovaj otok – inicijativa je dr. sc. Siniše Cara, mljetskog lječnika opće prakse koju je iznio u razgovoru za Dulist.

‘Klima u društvu postala je jednostavno preteška. Svi žive u nekom grču, strahu, svi su nam duhovni resursi u žrvnju i to u ljudima stvara tjeskobu, a onda se razviju i bolesti. Čovjek treba naći sebe da bi mogao krenuti prema drugima i prema Bogu. Život i duh zajedništva u ovoj maloj sredini idealan je za to’, rekao je dr. Car.

 

Izvor: DuList

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.