Pomor: Milijuni pčela podlegli akutnom trovanju nakon sprejanja komaraca protiv virusa Zika

Milijuni pčela podlegli su akutnom trovanju pesticidima nakon sprejanja komaraca koji prenose virus Zika. 

U nedjelju ujutro, pčele su počele umirati u masovnom broju u Južnoj Karolini. Smrt je došla neočekivano u Dorchester County. Omamljene pčele pokušale su pobjeći iz svojih gnijezda, no već na izlazima iz košnica nisu mogle dalje.

Mrtve pčele radilice prekrile su farme ukazujući da poremećaj kolapsa kolonije nije krivac – u ovom čudnom fenomenu, naime, radilice nestanu ostavljajući živu kraljicu i mlade pčele iza sebe.

Akutno trovanje pesticidima

Umjesto toga, hrpe mrtvih pčela signalizirale su da je ubojica manje misteriozan, no ne manje razorniji. Uzorak se podudara s akutnim trovanjem pesticidima. Po jednoj procjeni, na pčelinjacima u Flowertown Bee Farm i Opskrba u Summervilleu – 46 košnica bile su mrtve na licu mjesta. Košnice su nastanjivale oko 2.5 milijuna pčela.
Jedna je žena na Facebooku napisala da je šetnja farmama u Summervilleu izgledala kao ‘posjet groblju, čista tuga’.

Znanstvenik sa Sveučilišta Clemson pokupio je uzorke zemlje iz Flowertowna kako bi dodatno istražio uzrok smrti pčela. No, prema uzgajivačima pčela razlog je očit. Njihove pčele otrovane su insekticidima, žrtve su rata protiv komaraca koji prenose viruse.

Insekticid Naled visoko je toksičan za pčele

U nedjelju ujutro, dijelovi Dorchester Countyja posprejani su Naled-om, uobičajenim insekticidom koji ubija komarce na kontakt. SAD su počele koristiti Naled 1959. godine, prema Environmental Protection Agency, koja napominje da se kemikalija toliko brzo rasipa da nije opasnost za ljude. Tako Agencija tvrdi. Tako rečeno, ljudsko izlaganje Naled-u tijekom sprejanja ‘ne bi se trebalo dogoditi’.

U dijelovima Južne Karoline, kamioni u oblacima pesticida nisu neuobičajena pojava, zahvaljujući programu za ubijanje komaraca koji također ubijaju i ličinke. Obzirom na trenutnu zabrinutost oko virusa Zapadnog Nila i virusa Zika – postoji nekoliko slučajeva povezanih za putovanja u Južnoj Karolini, no iako je državno ministarstvo zdravlja izvijestilo da još nitko nije obolio od ugriza lokalnih komaraca – Dorchester je odlučio pokušati nešto drugo u nedjelju.

Sprejanje iz zraka označio je korak dalje od uobičajenih napora zaprašivanja sa zemlje u Dorchester Countyju. Po prvi puta avion je raspršio Naled u finoj maglici, zaprašujući insekte iz zraka. Iz Okruga tvrde da su izdali brojna upozorenja, kao ono u novinama u petak prije i na Facebook stranici u nedjelju.

Lokalni uzgajivači pčela tvrde drukčije.

‘Da sam znala, kampirala bi na stepenicama i radila sve što moram… ne, ovo se ne smije raditi’, rekla je pčelarka Juanita Stanley koja kaže da su njezine pčele njezin prihod, no još je devastiranija gubitkom pčela nego gubitkom meda.

County je u utorak priznao pomor pčela.

‘Dorchester County svjestan je da su neki pčelari, posprejani na ovom području, u nedjelju izgubili svoje košnice’, rekao je Jason Ward, administrator Okruga u priopćenju.

Prskanje Naled-om iz zraka nije bez presedana, osobito kada se pokrivaju područja koja se ne mogu doseći kamionima. U samo jednoj godini na Floridi, više od 6 milijuna jutara posprejani su kemikalijom, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Agencija je u siječnju rekla da se tehnika treba koristiti kako bi se obuzdao virus Zike u Puerto Ricu.

No, insektni neurotoksin ne može diskriminirati između pčela i komaraca. Profil kemikalije u bazi podataka na Sveučilišti Cornell upozorava da je ‘Naled visoko otrovan za pčele’.

Iako se zna da insekticid ubija pčele, sprejanje pčela u Južnoj Karolini nije pčelarima toliko značajna briga kao što su paraziti, bolesti i druge prijetnje košnicama. Po riječima Larryja Haigha, predsjednika South Carolina Beekeepers Association, mnogi okruzi sprejat će noću, kada pčele ne tragaju za polenom. Osim toga, s obzirom na dovoljna upozorenja, kako tvrde iz Okruga, pčelari će moći zaštititi svoje košnice kao i vodu i hranu za pčele od kontaminacije.

No, u nedjelju se dogodio drukčiji scenarij. Andrew Macke, stanovnik Summervillea, koji pčele drži iz hobija, napisao je na Facebooku da je vruće vrijeme ostavilo pčele naročito izloženima. Kada temperature dosegnu iznad 30 stupnjeva, pčele mogu izići iz gnijezda kako bi se ohladile, čime dolazi do nakupljanja pčela na vanjskoj strani košnice.

I tada je došao avion.

Stanovnici Summervillea započeli su online peticiju na Change.org u kojoj pozivaju okrug Dorchester da zaustavi zračno zaprašivanje Naled-om. Nije jasno hoće li oni koji su izgubili pčele pokrenuti i druge protumjere.

U izjavi u četvrtak Jason Ward rekao je da Okrug prije zaprašivanja, farme pčela nije imao navedene kao lokacije mapirane na svojoj listi.

 

Izvor: Washington Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.