Egipćanke se bore protiv testova nevinosti predloženih u parlamentu

Grupe za prava žena u Kairu podnijele su pravnu tužbu protiv egipatskih zakonodavaca koji su pozvali na obavezno testiranje na nevinost za žene koje traže pristup fakultetima, izvijestio je egipatski list Al-Masry Al-Youm.

List citira Mayu Morsi, voditeljicu Nacionalnog vijeća za žene, sankcioniranog od države, koja je rekla da prigovor zahtijeva protjerivanje Ilhamija Agena iz Parlamenta i kriminalnu obradu zbog njegovih postupaka. Morsi kaže da Agena šteti ugledu egipatskih žena, muškaraca i same zemlje.

Agena je u intervjuu prošlog tjedna rekao da su testovi nevinosti potrebni za borbu protiv proliferacije neformalnih brakova, poznatih kao ‘gawaz orfy’ između studenata. Gotovo bez troškova, ovakvi brakovi postali su popularni posljednjih godina zbog visoke nezaposlenosti mladih i nedostatka pristupačnih stanova.

Gawaz orfy gleda se kao na vjerski kažnjiv način predbračnog seksa, tabua u uglavnom konzervativnom i pretežno muslimanskom Egiptu. Muslimanski klerici javno govore protiv ovakvih brakova.

U Egiptu, kao i u drugim muslimanskim zemljama, na nevinost mlade žene gleda se kao na pitanje obiteljske časti, čiji bi gubitak mogao prevenirati ženu od udaje.

Testove nevinosti na 19 žena navodno je provela vojska koja je uhićena nakon što su trupe nasilno prekinule prosvjed na Trgu Tahrir u Kairu, u ožujku 2011., nedugo nakon što je dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak podnio ostavku s Arapskim proljećem.

Tri mjeseca kasnije, Amnesty International je rekao da su tadašnji vojni vladari priznali izvođenje testova nevinosti kao način da vojsku zaštite od mogućih optužbi za silovanja. Vojska je obećala da više neće raditi ova testiranja.

Komentari Agena o ženama izazvali su kontroverze u prošlosti, uključujući tvrdnje da neke ženske zastupnice nisu odjevene dovoljno skromno.

Prošlog je mjeseca izazvao pomutnju kada je rekao da je praksa genitalnog sakaćenja žena (FGM) potrebna kako bi se zauzdala ženska seksualnost i protuteža navodno rasprostranjenoj muškoj impotenciji u Egiptu. Agena tvrdi da 64 % egipatskih muškaraca pati od impotencije, navodeći povećanu prodaju Viagre.

‘Ako žena nije obrezana, ona će postati seksualno jaka i tada će nastati problem, a neravnoteža dovodi do razvoda’, rekao je.

Njegovi komentari o FGM uslijedili su nakon što je egipatski parlament uveo strože kazne za počinitelje genitalne mutilacije žena, čime se omogućuje maksimalno 15 godina zatvora za počinitelje ako dijete umre i do sedam godina za izvedbu postupka.

Praksa stara stoljeća, vjeruje da reducira libido žena, kriminalizirana je u Egiptu 2008. Međutim, i dalje je široko rasprostranjena i procijenjuje se da je 90 % egipatskih žena prošlo neki oblik prisilnog postupka.

 

Izvor: Motto/Time

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.