Tisuće europskih pacijenata s melanomom nema pristup novim lijekovima

Više od četvrtini europskih pacijenata s uznapredovalim melanomom nedostaje pristup novim tretmanima koji bi mogli produljiti njihove živote, otkrića su prezentirana na velikoj konferenciji o raku u petak.

U posljednjih pet godina, novi lijekovi su revolucionalizirali izglede za ljude s metastatskim melanomom, najsmrtonosnijim oblikom raka kože.

No, visoke cijene tretmana, koje mogu doseći 100. 000 američkih dolara godišnje, sa sobom povlači da na tisuće ljudi još uvijek ne dobiva nove lijekove, otkriva istraživanje.

Od procijenjenih 19. 250 pacijenata s metastatskim melanomom koji se godišnje liječe, 5.228 ili 27 % nema pristup novim lijekovima koji se sada preporučuju pod europskim smjernicama liječenja.

‘To je specijalno slučaj u zemljama istočne i jugoistočne Europe, gdje se većina pacijenata još uvijek liječi palijativnom kemoterapijom koja ne produljuje ukupno preživljavanje’, rekla je Lidija Kandolf-Sekulović, profesor dermatologije na srpskoj Vojnoj medicinskoj akademiji.

Novi lijekovi, uključujući imunoterapiju Merck & Co i Bristol-Myersov Squibb, kao i tzv. kombinacije BRAFi+MEKi od Novartisa i Rochea, mogu prolongirati sveukupno preživljavanje više od 18 mjeseci. U nekim slučajevima preživljavanje se sada mjeri u mnogo godina.

No, ovi lijekovi koštaju mnogo više nego konvencionalna kemoterapija, napinjući europski zdravstveni proračun.

Međunarodni stručnjaci sastaju se ovog vikenda u Copenhagenu na godišnjem kongresu European Society for Medical Oncology (ESMO) kako bi diskutirali posljednja ispitivanja lijekova i buduću skrb o raku.

Javnozdravstveni izazovi u pristupu pacijenta prema lijekovima glavna je tema sastanka, kako se liječnici hvataju u koštac s implikacijama korištenja nove generacije lijekova.

‘Liječnici bi trebali liječiti pacijente s najboljim lijekom u najbolje vrijeme …nije njihova uloga da određuju cijene’ rekla je Solange Peters, šefica medicinske onkologije na Lausanne University Hospital, Switzerland.

‘No mislim da trebamo više liječnika u politici kako bi pokušali komunicirati ovu debatu jer će ona biti velik problem idućih 20 godina’.

U slučaju metastatskog melanoma, ispitivanje je otkrilo da je u zapadnoj Europi 70 % pacijenata liječeno s najnovijim inovativnim lijekovima dok je u istočnoj Europi manje od 10 % pacijenata dobilo te lijekove.

Alexander Eniu, koji predsjedava globalnom komisijom ESMO rekao je da je ‘nedopustivo’ vidjeti ovakve nejednakosti u dostupnosti lijekova.

Imunoterapija: Revolucionarna terapija liječenja raka nedostupna u Hrvatskoj

Hrvatska je ostala među rijetkim europskim zemljama u kojima još uvijek nije dostupna imunoterapija, nova metoda liječenju nekih od najtežih oblika malignih bolesti, upozoreno je na onkološkom kongresu u Poreču, na kojemu je istaknuto da je riječ o revolucionarnoj metodi koja bi uskoro rak mogla iz smrtonosne pretvoriti u kroničnu bolest.

Riječ je o terapiji koja može potencijalno izliječiti svakog trećeg umirućeg bolesnika, oboljelog od metastatskog tumora, a sasvim sigurno omogućava dugotrajno zalječenje i otvara nadu da će karcinom postati kronična bolest, bez ‘rasta i progresije’. To je revolucija kakvu do sada u onkologiji nismo vidjeli, istaknuo je predsjednik Hrvatskog onkološkog društva Eduard Vrdoljak na otvorenju kongresa koji se od 7. do 10. travnja održava u Poreču.

Imunoterapiju je nazvao ‘revolucionarnim zaokretom u liječenju tumora’, naglasivši kako je ‘nedopustivo danas u civiliziranom svijetu da je u nekoj zemlji ta terapija nedostupna, kao što je to slučaj s Hrvatskom’. ‘Živimo u povijesnom trenutku, koji bi trebao prepoznati i hrvatski zdravstveni sustav i omogućiti pacijentima dostupnost lijekova koji doista vrijede’, poručio je Vrdoljak. (na linku podnaslova ‘Imunoterapija:…. pročitajte cijeli tekst).

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.