Ankete: Podrška za legalizacijom marihuane raste među odraslima

Podrška za legalizacijom marihuane porasla je za gotovo 60 % među odraslim Amerikancima, navodi se u studiji objavljenoj u srijedu, označavajući obrat stavova od samo prije deset godina.

Opušteniji stavovi o marihuani doveli su do toga da je oko 20-ak američkih država legaliziralo pristup nekom tipu marihuane i sve više američkih država 8. studenog treba glasovati o mjerama koje se odnose na marihuanu.

Istraživanje Pew Research Centra otkrilo je da 57 % odraslih u SAD-u kaže da bi upotreba marihuane trebala biti legalna, dok 37 % smatra da ne bi.

Prije deset godina tek 32 % odraslih favoriziralo je legalizaciju, dok se 60 % protivilo.

Mišljenja o marihuani potpuno su podijeljena među političkim strankama, otkriva anketa Centra iz Washingtona, s tim da Demokrati podržavaju legalizaciju marihuane s glasovima da bi trebala biti legalna više nego dva na jedan.

66 % Demokrata favorizira legalizaciju marihuane dok 30 % vjeruje da bi trebala biti nelegalna.

Među Republikancima, 41 % favorizira legalizaciju, 55 % se protivi, prema anketama, što ocrtava odgovore od 1.201 odraslih.

Glasovanje o legalizaciji rekreacijske upotrebe marihuane i medicinskoj marihuni

Pet američkih država – Massachusetts, Maine, California, Arizona and Nevada – glasat će 8. studenog o tome treba li legalizirati rekreacijsku upotrebu marihuane. Četiri druge države glasovat će o pristupu medicinskoj marihuani.

574.000 ljudi svake godine zatvoreno zbog marihuane

Dvije grupe za ljudska prava u srijedu su pozvale SAD i saveznu vladu da dekriminalizira posjedovanje marihuane za osobne potrebe, navodeći štetu napravljenu s više od 574.000 uhićenja zbog marihuane svake godine.

Među američkim glasačima, Liberalni Demokrati najviše se zalažu za legalizaciju marihuane, sa 78 % zastupnika koji je podržavaju, prema studiji Pew. Odrasli rođeni oko 2000.-e godine, u dobi između 18 i 35 godina su dobna grupa koja najviše favorizira marihuanu sa 71 % potpore.

Unutar Republikanske stranke, oštar je kontrast između umjerenih i liberalnih Republikanaca i njihovih konzervativnijih kolega, pokazuju ankete.

63 % umjerenih i liberalnih Republikanaca u korist su legalizacije. Samo 33 % konzervativnih Republikanaca dijeli ovaj pogled, sa 62 % koji kažu da bi marihuana trebala biti protuzakonita.

24 države i Washington D.C. trenutno dopušta neki tip upotrebe medicinske marihuane, dok nekolicina država omogućuje njezinu povremenu upotrebu.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.