FDA odobrio Merckov lijek za rak pluća kao prvu liniju tretmana

Merck & Co Inc u ponedjeljak je rekao kako je američka Administracija za hranu i lijekove odobrila imunoterapiju Keytruda za upotrebu kod određenih, prethodno neliječenih, pacijenata s rakom pluća, čime je lijek postao prva linija tretmana.

Lijek je odobren za liječenje pacijenata s metastatskim rakom pluća ne malih stanica (NSCLC) s visokim razinama proteina, PD-L1, za koji se zna da potiskuje imunološki sustav.

Keytruda radi tako da razlaže imunološki sustav blokiranjem interakcije između PD-L1 i drugog proteina PD-1. Lijek je već odobren za pacijente koji su prošli prethodnu kemoterapiju za uznapredovali rak pluća ne malih stanica.

Objava u ponedjeljak pruža Mercku jedini odobreni prvi tretman za rak pluća, na jednom od najvećih tržišta za lijekove protiv raka. Konkurentski Opdivo kompanije Bristol-Myers Co nije uspio u ispitivanju kasnog stadija za istu indikaciju.

Odobrenje je temeljeno na podacima ispitivanja kasnog stadija koje je pokazalo da Keytruda postiže vrhunske progresije -slobodne kao i ukupno preživljavanje u usporedbi s kemoterapijom na pacijentima čiji su tumori pokazali visoke razine proteina, rekao je Merck.

Liječnicima je trenutno dopušteno propisati lijek za još ne odobrenu upotrebu, no odobrenje Keytrude od FDA moglo bi jako povećati broj pacijenata koji uzimaju lijek.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.