Kanabis može pružiti superioran noćni vid

Konvencionalna mudrost sugerira da konzumacija mrkve ili drugog povrća bogatog vitaminom A može poboljšati vid noću. Dok je istina da je vitamin A važan za zdrav vid, ideja da proždiranje mrkve zapravo može poboljšati vaš vid je neutemeljen mit.

No istraživači su otkrili još jednu biljku koja bi mogla poboljšati vaš vid noću: kanabis. Da tako je, možda vaše krvave oči i ne izgledaju baš zdravo, no sada postoje dokazi da kanabis može pobljšati vaš vid noću, rezultati su nove studije objavljene u časopisu eLife.

Glavni psihoaktivni sastojak u marihuani, THC proizvodi senzaciju ‘napušenosti’ vežući se za receptore u mozgu. Jedan od ovih receptora poznat je kao CB1, a retina ljudi sadrži visoku koncentraciju CB1 receptora. Znanstvenici iz ovog razloga sumnjaju da kanabis može utjecati na oči, no ova veza nije još dobro istražena.

Kako bi to proučili, istraživački je tim nanio sintetički kanabinoid na tkivo oka punoglavaca iz reda Afričke pandžašice. Punoglavci se mogu činiti kao neobičan izbor za ovo istraživanje, no poput ljudi, i njihove oči sadrže CB1 receptore. Očitanja retinalnih ganglijskih stanica punoglavaca osjetljivih na svjetlo – dobivenih zahvaljujući prislonjenim elektrodama – otkrivaju povećanu aktivnost u prisutnosti kanabinoida.

Istraživači su tada stavili punoglavce u Petrijevu zdjelicu koja je s vanjske strane imala crne oznake koje su bile osjenčane da izgledaju kao sjene predatora. Kada su ugasili svjetla, punoglavci koji su dobili kanabinoid bili su mnogo učinkovitiji u izbjegavanju ovih sjena.

Autori studije pretpostavljaju da poboljšana vizija ima neke veze s činjenicom da je preokupiran CB1 receptor uzrokovao pad u broju negativno nabijenih iona klorida koji su putovali unutar neurona. To bi trebalo uzrokovati da membrane postanu hiperpolarizirane, što znači više električne aktivnosti.

Naravno, prije nego idete pušiti marihuanu očekujući da ćete uspjeti imati neke benefite kod noćnog vida, najbolje bi bilo da pričekate dok se ovo istraživanje duplicira kod životinja bližim ljudima od punoglavaca. Svakako, kako se medicinska svojstva kanabisa nastavljaju istraživati i ta će studija doći na red.

 

Izvor: Mother Nature Network

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.