Britanija zatvara Nacionalnu banku sperme nakon tek osam pristiglih donora

Britanija se suočava s nedostatkom sperme i javno financirana inicijativa Nacionalna Banka Sperme (NSB) priprema se na zatvaranje zbog nedostatka donora.

Banka je osnovana krajem 2014. godine, nakon zahtjeva koji su pokazali značajan porast za donacijom sperme. Privatne klinike mogu naplaćivati oko 1.153 dolara za svaki uzorak. Nacionalna banka sperme omogućuje oplodnju za 364 dolara, a muškarci su po svakoj donaciji bili plaćeni 42 dolara.

No, javna inicijativa za regrutiranjem donora ispala je problem jer se javilo tek osam muškaraca.

‘Mi jesmo dobili određeni broj donora, no poteškoće kod donacije sperme razlog su zbog čega su mnogi odustali jer su shvatili što je sve uključeno’, rekao je Charles Lister, predsjednik National Gamete Donation Trust, koji je pomogao voditi NSB.

‘Nije dovoljno u klinici pojaviti se jednom, bit ćete, naime zamoljeni da to napravite 10 do 15 puta. Potom, imate raznih pravila o tome da se trebate suzdržati od seksa 48 sati prije nego dođete. Sve to zahtijeva predanost’.

Lister dodaje da su slijedom promjene zakona u 2005., koji dopušta da sva djeca, rođena donacijom sperme, znaju identitet svojih bioloških očeva jednom kada napune 18, neki donori odustali.

Originalno postavljena u Birminghamu sa 77.000 funti od strane Ministarstva zdravlja, National Gamete Donation Trusta i The Birmingham Fertility Centra, NSB sada napušta svoje napore za regrutiranjem donora.

NBS, koji se nadao da će biti financijski samoodrživ unutar godine dana od otvaranja, nije ostvario cilj.

The Birmingham Fertility Centre uskoro će izdati prve donacije iz NSB-a prema klinikama diljem zemlje. Centar u Birminghamu, koji ima vlastitu banku sperme, nastavit će regrutirati donore.

Izjava ministarstva zdravlja kaže: Pomogli smo postaviti Nacionalnu banku sperme, i dok broj donacija nije dovoljan kako bi podržao nastavak rada u potrazi za donorima, ovo neće imati utjecaj na ljude koji su u mogućnosti pristupiti uslugama donacija sigurnih jajašaca i donacije sperme.

The British Fertility Society vjeruje da je nacionalna banka sperme očajnički potrebna Velikoj Britaniji.

‘To ne treba biti građevina, od cigle i cementa, to može biti mreža’, rekao je glasnogovornik Društva prof. Allan Pacey.
‘Potrebna nam je bolja koordinacija i moramo naglasiti koliko bi sve to skupo bilo’.

Prema Human Fertilisation and Embryology Authority, svake godine u Velikoj Britaniji rodi se 2.000 djece od donirane sperme, jajašaca ili embrija. Trenutno postoji 25 licenciranih donatorskih klinika diljem zemlje – kako privatnih tako unutar NHS-a.

Izvor: Russia Today

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.