Imunoonkološka kombinacija može pokrenuti rijetko, no fatalno oštećenje srca

Dva prominentna liječnika istaknula su ozbiljne i neočekivane nuspojave povezane s imunoonkološkim lijekovima u liječenju raka: oštećenje srca koje može biti fatalno.

U članku objavljenom u New England Journal of Medicine (NEJM), autori navode dva pacijenta s dijagnozom melanoma koji su umrli od miokarditisa dva tjedna nakon što su počeli s tretmanom Opdivo i Yervoy Bristol-Myers Squibba. Sada, pacijenti se redovno motre za ovakve probleme sa srcem, jer rizik do sada nije bio poznat.

Kombinacija lijekova jedna je od mnogih u testiranjima koja spajaju kontrolne inhibitore jedan s drugim te s drugim snažnim tretmanima. I vjerojatno je da drugi režimi dolaze s istim rizikom.
‘Moj je osjećaj da je ovo učinak klase, a ne nešto ograničeno na jedan lijek’, rekao je dr. Javid Moslehi, specijalist u rizicima za srce kod terapija protiv raka, za Associated Press.

Opdivo je PD-1 prijelazni inhibitor, dok Yervoy radi protiv različitih prijalaza, CTLA-4. Oni su daleko od togada su jedini lijekovi u ovom tipu rastućeg polja imunoonkologije.
Keytruda Merck & Co.’s-a i nedavno odobren Tecentriq Rochea također rade na način PD-1/PD-L1, i mnoge druge farmaceutske kompanije testiraju CTLA-4. Ideja iza svih ovih lijekova je da angažiraju vlastiti imunološki sustav da pomogne napasti rak.

Moslehi, koji je i vodeći autor u NEJM članku, kaže da nova ‘crvena zastava’ nije razlog da se pobjegne od nove generacije tretmana koja se pokazala dramatično učinkovitom u nekim grupama pacijenata te ispostavlja solidne rezultate. Ovi su lijekovi transformirali liječenje raka i nekim ljudima nude ‘potencijalan lijek’, rekao je Moslehi za New York Times.

To i jest razlog za nadzor pacijenata – i za pronalazak načina za zaobilaženje nuspojava povezanih sa srcem.

‘Ovo je nova komplikacija lijekova koji potencijalno spašavaju živote’, rekao je Moslehi.
‘Radimo na razvoju tretmana za to. Naš posao nije da kažemo da su lijekovi loši, nego da kažemo ‘Kako se s tim možemo nositi?’

Obzirom da se rizik, čini se, pojavio kao veći za one koji uzimaju više od jednog prijelaznog inhibitora – kao u kombinaciji Opdivo-Yervoy – neke su bolnice već uvele testiranja na srce za te pacijente, stoji u NYT.

Jedan do dva moćna ‘udarca’ ovih kombinacija mogla bi biti dovoljna da prevagnu rizike kada liječnici odlučuju kako da liječe svoje pacijente. Svakako, ovo je operativna teorija iza mnoštva kliničkih ispitivanja koja sada kombiniraju Opdivo, Keytrudu, Tecentriq i Yervoy s drugim lijekovima, uključujući postojeće lijekove i eksperimentalne terapije nove generacije, poput lijekova CTLA-4 koji stvaraju svoj put prema tržištu.
Kako znanstvenici i onkolozi dobro znaju, svaki lijek dolazi s potencijalnim nuspojavama. Više lijekova jednako je više nuspojava, plus rizik od interakcije koja bi mogla biti i riskantnija. U ovom slučaju, s prijelaznim inhibitorima dizajniranim da odbace samonametnuta ograničenja imunološkog sustava, rizik je taj da mehanizmi – koji obično ciljaju bolest – počinju napadati samo tijelo.

Članak u NEJM-u ističe te rizike na vrlo specifičan način – napadi na srce i druge mišiće – te pokazuje da će cesta prema razvoju i stavljanju na tržište ovih posljednjih koktela protiv raka imati mnoge neočekivane krivine.

Mnogi proizvođači lijekova oslanjaju se na svoje imunoonkološke lijekove kako bi ojačali svoje portfelje – i prodaju – istodobno kako gube ekskluzivnost na stare proizvode. Roche se, primjerice, suočava s konkurencijom u biosimilarima za svoje najprodavanije proizvode u idućoj godini, uključujući Rituxan, Herceptin i Avastin. Sada se fokusirao na Tecentriq kao i na neke druge nove lijekove kako bi popunio tu prazninu.

U međuvremenu, Merck se već odriče prodaje biosimilara Remicade-a u Europi, a njegov lijek protiv kolesterola Zetia gubi patentnu zaštitu iduće godine. Cubicin, veoma snažan antibiotik koji je Merck stekao s tvrtkom Cubist lani, također se suočava s konkurencijom iz generika, ranije nego se očekivalo, zahvaljujući patentnim sporovima koje su išle protiv Mercka.

Rizik od ovog tipa miokarda – gdje imunološki sustav napada samo srce – je malen, napominje članak u NEJM-u. Među 20.594 pacijenata koji su primili ili Opdivo ili Yervoy ili oboje, pojavila su se 18 slučaja ozbiljne srčane upale, otkrivaju istraživači, temeljem podataka od travnja ove godine.
Ovo je stopa manja od jedne desetine od 1 %. Među pacijentima na oba lijeka, rizik je bio malo viši od jedne četvrtine od 1 %, ili oko 1 na 400 pacijenata.

Kako AP napominje, nakon što su smrti povezane sa srcem isplivale, autori studije zamolili su znanstvenike Bristol-Myers Squibba da provjere sigurnosnu dokumentaciju pacijenata, tako da su i znanstvenici BMS-a doprinijeli studiji.

 

Izvor: Fierce Pharma

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.