Sedam agenasa, uključujući HIV, dodani na listu kancerogena

Američko ministarstvo zdravlja i ljudskih usluga (HHS) reklo je u četvrtak da je dodao sedam agenasa, uključujući virus HIV-a i industrijska otapala na svoju lista kancerogena.

Popis identificira faktore uključujući kemikalije, agense poput virusa, X zraka i ultravioletnog zračenja te ih dijeli u dvije kategorije – ‘poznati kao ljudski kancerogeni’ i ‘razumno očekivan da je ljudski kancerogeni’.

Pet virusa koji su zajedno povezani s više od čak 20 vrsta raka, dodani su u kategoriju ‘poznatih kao ljudski kancerogeni‘.

Po novom, na listu su uključeni: 

  • virus Humane imunodeficijencije tip 1 ( HIV-1)
  • Humani T-limfotropni virus (HTLV)
  • poliomavirus stanica Merkel (MCV)

dva virusa herpesa:

  • Epstein Barr virus (EBV)
  • virus povezan s herpesom Kaposi sarkoma (KSHV)

Obzirom da nema dostupnih cjepiva za ovih pet virusa, strategije prevencije su kritičnije, rekla je Linda Birnbaum, direktorica National Institute of Environmental Health Sciences.

Kemikalija koja se zove Trikloretilen (TCE) također je na listi ‘poznatih kao ljudski kancerogeni’. Industrijska otapala prije svega se koriste kako bi se proizvele hidrofluorougljične kemikalije.

Kobalt i spojevi kobalta koji otpuštaju kobaltne ione unutar tijela navedeni su kao ‘razumno očekivan da je ljudski kancerogeni’.

Kobalt je prirodni element koji se koristi za izradu metalnih legura i drugih metalnih spojeva kao što je vojna i industrijska oprema i punjive baterije.

Uključivanje ovih sedam sintetskih agenasa donosi kumulativnu ukupnost na 248 upozorenje. Ona ukazuju opasnost od raka, no sami po sebi ne impliciraju da agens ili virus uzrokuje rak, rekao je HHS.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.