Kongresnici: Lilly, Novo i Sanofi sklopili dogovor o podizanju cijene inzulina

Danski proizvođač lijeka za dijabetes Novo Nordisk u petak je branio svoje određivanje cijene za lijekove protiv dijabetesa nakon što se suočio s optužbama američkih senatora da je povećavao cijene udružen s drugim farmaceutskim kompanijama kako bi održao cijene lijeka visokima s ciljem primanja velikog profita. 

‘Kako bismo dospjeli na listu proizvoda koje primaju subvencije od strane različitih osiguravajućih društava, moramo ponuditi popust’, rekao je Mike Rulis, viši potpredsjednik korporativnih komunikacija.

‘Ti su se rabati povećali tijekom godina, kao i važeće cijene’.

Najveći svjetski proizvođač inzulina oko polovine svojih prihoda dobiva iz SAD-a, no cijene su stisnuli menadžeri apoteka koji upravljaju koristima lijeka i pregovaraju o popustima za poslodavce.

Američki senator Bernie Sanders i kongresnik Elijah Cummings pozvali su u četvrtak antimonopolske regulatore, ministarstvo pravosuđa i Federal Trade Commision da istraže jesu li proizvođači lijekova za dijabetes poput Sanofija, Eli Lillyja i Novo Nordiska sklopili tajni dogovor da postave povećanje cijena lijekova na američkom tržištu.

Prethodnih dana Sanders je na Twitteru postavio pitanja o određivanju cijene inzulina proteklih godina. U četvrtak, Sanders je zajedno s republikancem Cummingsom, inače Sandersovim redovitim partnerom u napadanju farmaceutskih kompanija, poslao notu saveznim regulatorima. U pismu ističu da su cijene značajno eskalirale proteklih godina, no još važnije, terete kompanije da se povećanje cijena često događalo u isto vrijeme.

‘Ne samo da su ove farmaceutske tvrke značajno povećale cijene inzulina – ponekad i dvoznamenkasto preko noći – u mnogim slučajevima cijene su se čini se, povećavale u tandemu, stoji u pismu Sandersa i Cummingsa.

Navodeći SSR Healthresearch info, terete da su cijene Sanofijevog Lantusa i Levemira Novo Nordiska, inače lidera na inzulinskom tržištu, narasle u suštini u isto vrijeme 13 puta od 2009. godine.

Ely Lilly je rekao da su složene metode isplata naknada stavile nepravedan teret na ljude s dijabetesom, no tvrtka je ostala odlučna u nijekanju bilo kakvih namještanja cijena.

‘Apsolutno se ne slažemo s optužbama iz pisma. Inzulinsko tržište u SAD-u vrlo je konkurentno. Kao što je nekoliko novinskih outleta izvijestilo, naša prosječna realizirana cijena za Humalog nije se povećala od 2009.’, rekao je Lilly. Rekli su i da se čvrsto pridržavaju najviših etičkih standarda i da se raduje ‘da se iznosi istinite činjenice o kojima se krivo izvještava, o tome kako inzulinsko tržište u SAD-u funkcionira’.

U email odgovoru danski proizvođač rekao je: ‘Novo Nordisk predan je razvoju inovativnih lijekova za pacijente s dijabetesom. Neovisno postavljamo cijene za lijekove koje spašavjau živote i tek tada pregovaramo s platišama i menagerima farmaceutskih benefita kako bi bili sigurni da pacijenti imaju njima pristup.

‘Stojimo iza našeg poslovanja i naših napora da poboljšamo živote pacijenata s dijabetesom’.

Sanofi je pak rekao da ‘razumije da su cijena i dostupnost naših proizvoda važni za pacijente’. Također, tvrdi da nije povećavao maloprodajnu cijenu Lantusa od studenog 2014.

No Sanders i Cummings u pismu ističu da postoji povijest na kojoj temelje svoje tvrdnje, barem izvan SAD-a. U pismu stoji da su u 2010. Lilly Mexico Operation i tri druge kompanije kažnjene od strane antimonopolske komisije zbog ‘naizmjeničnog stavljanja pobjedničkih ponuda za vladine ugovore za kupnju inzulina – umjetno napuhivali cijene složivši se međusobno da se ne natječu’.

Obveznici već probijaju rokove na cijene koje plaćaju za inzulin, jednog od najpropisivanijih lijekova u zemlji. U nekim su slučajevima pogodili ekskluzivne ponude, uzimajući goleme popuste za svoje klijente dok su s druge strane rezali druge popise lijekova.

Kao rezultat toga Novo je prošli tjedan rekao da su se cijene omekšale i da zapravo očekuje da će cijene inzulina pasti iduće godine. Kao odgovor na to, smanjio je prognoze zarade za godinu suočavajući se sa stezanjem cijena i izuzimanjem od nekih lista lijekova obveznika. Također, suočavajući se s nižom zaradom reže i oko tisuću radnih mjesta u svijetu.

 

Izvor: Reuters, Fierce Pharma

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.