HIV preživljava u našem kromosomskom DNA

Rečeno je da se HIV ne može izliječiti obzirom da se virus širi na mjestima iznad dosega antivirusnih sredstava. Novo istraživanje s Karolinska Instituta sugerira, međutim, da je taj pogled netočan.

Postoje dvije glavne teorije zbog čega se infekcija HIV-a se može izliječiti iako su antivirusni lijekovi učinkoviti u supresiji virusa i kao takvi pružaju zaštitu protiv AIDS-a i smanjenju zaraznost bolesti.

U članku objavljenom u eLife, tim znanstvenika pod palicom profesora Jana Alberta s Karolinska Instituta pokazao je da je razlog za ovo taj što HIV gradi svoj DNA u duguživućim imunološkim stanicama koje se zovu memorijske stanice, koje pamte prethodne infekcije i cijepljenja.

Njihovi rezultati u kontradikciji su s nedavnom studijom objavljenom u časopisu Nature u kojoj američki znanstvenici tvrde da su pronašli dokaz da se virus širi u skrivenim dalekim mjestima iznad dosega antivirusnih lijekova.

‘Neki stručnjaci su skeptični o studiji objavljenoj u Nature’, rekao je profesor Albert.

‘Naše istraživanje opravdava taj skepticizam u tome što sugerira da se HIV ne može izliječiti obzirom da preživljava kao integralni dio naše kromosomske DNA u dugoživućim stanicama bez razmnožavanja’.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.