Britanski tinejdžeri popiju kadu zašećerenih pića godišnje

Britanski tinejdžeri popiju gotovo kadu punu zašećerenih pića svake godine, objavio je Cancer Research UK u utorak kako ova organizacija poziva Vladu da poboljša prehranu djece.

Djeca u dobi između 11 i 18 godina konzumiraju u prosjeku 234 limenke zašećerenih bezalkoholnih pića svake godine, rekao je CRUK.

Ove brojke ekvivalent su jednoj kadi punoj ovih pića i više od dvostruko od brojke za djecu u dobi između 4 i 10 godina, čiji je godišnji unos 110 limenki.

Podaci proizlaze iz nedavnog izvješća koje je provelo ministarstvo zdravlja i Food Standard Agency, izrađujući nacrte za prehranu stanovništva.

Studija otkriva pad unosa količine zašećerenih bezalkoholnih pića koje konzumiraju djeca, s više od značajnim padom zabilježenim kod djece ispod 10 godina nego tinejdžerima.

Unatoč poboljšanim brojkama, CRUK je rekao da postoji hitna potreba za daljnjim smanjenjem unosa slatkih pića kod djece te je svoj izvještaj podnio vladinom prijedlogu za uvođenjem poreza na šećer.

Ovaj efekt malih poreza na zašećerena pića je golem i pružit će kompanijama koje ih proizvode jasan poticaj da smanje količinu šećera u svojim pićima, rekla je Alison Cox, direktorica prevencije na CRUK-u.

‘No, Vlada može napraviti više kako bi pružila idućoj generaciji bolju šansu’,

‘Velika Britanija ima epidemiju i djelovati se treba odmah’, dodala je.

Bitanska premijerka Theresa May u kolovozu je otkrila planove za uvođenje poreza na šećer s ciljem borbe protiv dječje pretilosti , karijesa i dijabetesa tipa2.

Porez na šećer prvi je puta otkrila administracija prethodnika Davida Camerona u ožujku.

Porez na šećer s više od 5 grama šećera na mililitar uvest će se kroz dvije godine, unatoč snažnoj opoziciji iz industrije.

Div bezalkoholnih pića A.G. Barr, proizvođač škotskog pića Irn-Bru u rujnu je rekao kako korak prema pićima bez šećera slijedi ‘negativnu pokrivenost sektora od strane medija‘.

Barr kaže da vlastite akcije industrije prema smanjenju šećera porez na šećer čine ‘nepotrebnom mjerom u kontekstu ciljeva državne zdravstvene politike’.

Nekoliko zemalja kao što su Portugal, Francuska, Južna Afrika i Meksiko, te američki grad Philadelphija krenule su sa sličnim koracima, a o ovom je potezu razmišljao i bivši ministar zdravlja Dario Nakić.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.