Izraelski Bonus: Uspješno transplantirane kosti uzgojene u laboratoriju

Izraelska biotehnološka tvrtka Bonus Biogroupa laboratorijski je uzgojila polutekući koštani transplantat koji je uspješno ugrađen u čeljusti 11 ljudi (zbog gubitka koštane mase) u ranom stadiju kliničkog ispitivanja. 

Materijal uzgojen u laboratoriju iz vlastitih masnih stanica pacijenata, ubrizgan je i ispunjen u šupljinu problematičnih kostiju. Tijekom nekoliko mjeseci materijal će otvrdnuti i spojiti se s postojećom kosti kako bi kompletirao čeljust, objavila je kompanija.

Novosti su objavljene u priopćenju burze u Tel Avivu, a Bonus Biogroupa, koja je zaradila 14 milijuna američkih dolara, svoje rezultate objavit će na Međunarodnoj konferenciji o oralnoj i maksilofacijalnoj kirurgiji u Španjolskoj u ponedjeljak.

‘Prvi puta u svijetu, rekonstrukcija nedostataka ili oštećenog koštanog tkiva dostupna je uzgojem održivog ljudskog koštanog transplanta u laboratoriju te transplantacijom nazad u pacijenta u minimalno invazivnoj kirurgiji kroz injekciju’, rekao je izvršni direktor Shai Meretzki.
Meretzski je prethodno utemeljio Pluristem Therapeutics, koji radi s matičnim stanicama i jedna je od najrazvijenijih izraelskih biomedicinskih kompanija.
Ora Burger, potpredsjednica regulatornih poslova na Bonus Biogroupe, rekla je da je transplant 100 posto uspješan na svih 11 pacijenata.

‘Sada trebamo provesti kliničke studije na ekstremitetima i kostima pluća’, rekla je.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.