Burger King obuzdava upotrebu antibiotika u svojoj piletini

Restoranski lanci Burger King i Tim Hortons planiraju se prebaciti na uzgoj pilića bez antibiotika koji se smatraju ‘kritično važnima’ za ljudsku medicinu, rekao je vlasnik u srijedu, čime kompanija postaje posljednja u nizu koja odbacuje lijekove zbog javno zdravstvenih razloga.

Restaurants Brands International Inc, koja je vlasnik oba lanca, kaže da im je cilj uvesti promjenu u američkim lokalima u 2017. i u Kanadi u 2018. godini.

Oko (procjenjenih) 70 % antibiotika, koji su važni za borbu protiv ljudskih infekcija i koji osiguravaju sigurnost invazivnih postupaka, poput operacija, prodaju se za upotrebu za uzgoj mesa i u mljekarskoj proizvodnji, na proizvodima koje na kraju jedemo (Vidi: Opasno za zdravlje: Porasla prodaja antibiotika za životinje koje jedemo).

Zabrinutosti o tome da prekomjerno korištenje antibiotika doprinosi porastu broja ljudskih infekcija opasnih po život od bakterija nazvanih ‘superbakterije’ koje su opasne po život, rastu među znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, potrošačima i dioničarima (Vidi: ‘Mračno doba medicine’: Do 2050. infekcije otporne na lijekove smrtonosnije nego rak).

‘Vjerujemo da je važno smanjiti upotrebu antibiotika važnih za medicinu ljudi kako bismo sačuvali učinkovitost antibiotika kako u veterinarskoj tako i ljudskoj medicini’, rekao je Restaurant Brands (Vidi: Budućnost: Imunizacija šire populacije u borbi protiv smanjenja upotrebe antibiotika).

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuju da se najmanje dva milijuna ljudi u SAD-u zarazi bakterijama otpornim na antibiotike svake godine i da 23.000 umre kao direktan rezultat zaraze bakterijama (Vidi: WHO: Otpornost bakterija na antibiotike prije svakom čovjeku).

Dužnosnici zdravstveno zagovaračke grupe As You Sow, kažu da sa Restaurant Brandsom na antibiotskoj politici rade više od godinu dana. U veljači, grupa je povukla dioničarski prijedlog pozivajući kompaniju da razvije strožu politiku nakon što se Restaurant Brands složio da adresira pitanje prije kraja 2016. godine.

Austin Wilson, voditelj programa za okolišno zdravlje As You Sow, rekao je da novi plan kompanije predstavlja napredak. Ipak, rekao je da je ‘razočaran’ jer je plan slabiji od standarda kojeg su prošle godini postavili Tyson, McDonald’s i Wendy’s’ (Vidi: Investitor McDonald’sa traži smanjenje antibiotika u mesu ovog lanca).

McDonald’s Corp već je uklonio sve antibiotike važne za ljude iz opskrbnog lanca piletine, a Wendy’s Co je u kolovozu rekao da će prestati koristiti piletinu uzgojenu na anitbioticima važnima za zdravlje ljudi do 2017. godine (Vidi: McDonald’s pod pritiskom da prestane prodavati meso tretirano antibioticima).

Tyson Foods Inc, najveći američki procesor piletine, rekao je da namjerava prestati koristiti sve antibiotike važne za zdravlje ljudi za uzgoj svoje piletine u 2017. godini.

Restaurant Brands eliminira iz svoje nabave tek lijekove koji su ‘najkritičniji za zdravlje ljudi’, rekao je Wilson.

Yum Brands Inc’s KFC posljednji je među glavnim lancima piletine koji je najavio potez o suzbijanju upotrebe antibiotika.

KFC ima daleko više restorana nego bilo koji drugi lanac brze prehrane piletinom i drugi je po prodaji nakon Chick-fil-A, koji je predan dovršiti posao da se prebaci na piletinu uzgojenu bez bilo kakvih antibiotika do kraja 2019.

As You Sow je podnio dioničarski prijedlog u kojem traži da Yum ukine štetne antibiotike iz svoje ponude mesa u pokušaju da potakne promjene u KFC-u.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.