Globalna koalicija Vlada ima za cilj ‘prestići’ epidemije novim cjepivima

Globalna koalicija vlada država, zdravstvenih stručnjaka i filantropa pokreće plan u četvrtak kojim bi trebali ‘nadmudriti’ buduće epidemijske bolesti s fondom za pripremu i kreiranje novih cjepiva.

Potaknuta devastacijom izazvanom epidemijom Ebole u Zapadnoj Africi u 2014.-2015., koja je ubila više od 11. 300 ljudi, prije nego su učinkovita cjepiva razvijena, koalicija ima za cilj osigurati da se ovakve smrtonosne epidemije više ne mogu dogoditi.

John-Arne Rottingen, privremeni izvršni direktor Coallition for Epidemic Prepardness Innovations (CEPI) rekao je da je Koalicija osmišljena kao ‘globalna politika osiguranja protiv epidemijskih i pandemijskih prijetnji’.

Utemeljitelji CEPI-ja iskoristili su prije nekoliko dana održan Svjetski Ekonomski forum u Davosu, Švicarska, kako bi objavili lansiranje svog projekta s početnim financijama od 460 milijuna američkih dolara od Vlada Njemačke, Japana, Norveške, fundacije Bill & Melinda Gates kao i Wellcome Trust global health charity (Vidi: Proizvođači lijekova u Davosu prebacili fokus na kronične bolesti).

Bill Gates, supredsjedatelj Gates fundacije i vodeći svjetski zdravstveni filantrop, rekao je da su nedavne velike virusne epidemijske bolesti – Ebola i Zika – pokazale kako je svijet ‘tragično nepripremljen za otkrivanje lokalnih izbijanja te je nedovoljno osposobljen brzo odgovoriti kako bi prevenirao da ove bolesti postanu pandemije’.

‘Bez investicija u istraživanje i razvoj, ostat ćemo nepripremljeni kada se budemo suočavali s idućom prijetnjom’, rekao je Gates.

‘Mogućnost da brzo razvijemo i ispostavimo cjepiva kada se javi nova nepoznata bolest nudi najbolju nadu da prestignemo izbijanja zaraza, da spasimo živote i spriječimo katastrofalne ekonomske posljedice’.

Početne obveze znače da je CEPI sakupio gotovo polovinu od milijarde američkih dolara koliko je potrebno za prvih pet godina projekta. Sada na prijedloge poziva istraživače i farmaceutske kompanije koje žele raditi na razvoju prvih cjepiva protiv targetiranih bolesti – virusa Middle East Respiratory Syndrome (MERS), Lassa i virus Nipah.

Rottingen je rekao da su svi ovi virusi pokazali sposobnost da se šire preko granica gdje su prvo izbili i da postanu brzo rastuće epidemije koje uzrokuju smrti i bolesti. CEPI ima za cilj drastično skratiti vrijeme koje je potrebno da se proizvedu cjepiva kako bi zaštitio protiv ovih i drugih virusa koji iznenada mogu postati globalna javno-zdravstvena prijetnja.

Jeremy Farrar, direktor Wellcome Trusta, rekao je da CEPI ima za cilj razviti dva cjepiva, kao kandidate, protiv svake bolesti prije pojave bilo kakve epidemije, kao i to da su spremni za brzi razvoj i terenska ispitivanja kada epidemije krenu.

Napomenuo je da je cjepivo protiv Ebole, unatoč velikim međunarodnim naporima da se radi brže, razvijeno i validirano kao stopostotna zaštita tek u posljednjim mjesecima epidemije u Zapadnoj Africi, nakon što je na tisuće ljudi već bilo zaraženo i ubijeno u Gvineji, Sierra Leoneu i Liberiji.

‘Ovo partnerstvo pokušava osigurati da se horor Ebole ne zaboravi’, rekao je. ‘Postoje trenuci u vremenu koji se moraju zapamtiti’.

CEPI podupiru velike farmaceutske kompanije, zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i međunarnom dobrotvornom organizacijom Medecins Sans Frontiers (MSF).

Joanee Liu, šefica MSF-a, pozdravila je pokretanje CEPI-ja i rekla da su cijena, sigurnost i brzina ključne.

‘Nova cjepiva – da budu ona koja mijenjaju igru, moraju se razviti i testirati prije nego epidemije pogode i moraju biti dostupna i pristupačna za sve zajednice u vremenima zdravstvenih kriza’, rekla je.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.