Presuda: Njemačka tvrtka mora kompenzirati neispravne implantate za dojke

Francuski sud presudio je u petak da njemačka agencija za certifikate, TUV Rheinland, mora kompenzirati na tisućama žena – zbog svoje uloge što su odobrili neispravne implantate za dojke proizvedene od proizvođača PIP do svog zatvaranje 2010.

Administrativni sud u južnom francuskom gradu Toulonu naredio je TUV-u da plati 3.000 eura svakom tužitelju u golemoj akciji slučajeva koji se tiče 20.000 žrtava diljem 14 zemalja, rekao je Ured ministarstva pravosuđa.

Poly Implant Prothese (PIP), francuska kompanija u središtu skandala, prodavala je implantate globalno više od dva desetljeća sve dok istražitelji nisu otkrili da prodaje industrijski silikon niske kvalitete kao mnogo skuplji medicinski proizvod.

Krivotvorena tvar koristila se u implantatima koji su se pružali preko 300.000 žena. Za oko četvrtinu implantata koji su se naknadno uklonili, otkriveno je da su bili probušeni, rekli su regulatori, podižući zabrinutosti zbog dugoročnih zdravstvenih učinaka izloženosti na njihov sadržaj.

Utemeljitelj tvrtke Jean-Claude Mas osuđen je na četiri godine zatvora i kažnjen sa 75.000 eura kazne prošle godine nakon što je policijska istraga otkrila sofisticiranu prijevaru. Ostale pritužbe podignute su protiv TUV-a.

Prethodna presuda, u kojoj isti administrativni sud iz Toulona naredio TUV-u da kompenzira 1.7000 žrtava odbačena je na drugom sudu u slučaju koji još uvijek traži svoj put kroz pravosudni sustav.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.