SAD: Medicinska grupa poziva na zaštitu liječnika i pacijenata nakon zabrane ulaska

Najveća američka udruga liječnika pozvala je u srijedu administraciju predsjednika Donalda Trumpa da zaštiti međunarodne liječnike i teško bolesne pacijente od izvršnog naređenja kojim se privremeno zaustavljaju putovanja iz sedam većinski muslimanskih zemalja.

U pismu adresiranom tajniku Domovinske sigurnosti Johnu Kellyju, American Medical Association upozorila je da naredba kreira barijere prema zdravstvenoj skrbi prevenirajući međunarodnim liječnicima da se vrate u zemlju ili da dobiju vizu. Također su napisali da se odredba ne bi trebala odnositi na pacijente kojima je potrebna vremenski podešena medicinska skrb u SAD-u.

‘AMA je zabrinuta da ovaj izvršni nalog negativno utječe na pristup pacijenata skrbi i kreira nenamjerne posljedice za zdravstveni sustav naše nacije’, rekla je grupa u pismu objavljenom na svojoj web stranici.

‘Vitalno je važno da ovaj proces ne utječe na pristup pacijenata pravodobnom medicinskom tretmanu’.

Prošlog petka Trump je nametnuo četveromjesečnu zabranu ulaska imigrantima u SAD te je privremeno zabranio putnicima iz Sirije i još šest većinski muslimanskih zemalja ulazak u SAD, rekavši da će potez pomoći zaštititi Amerikance od terorističkih napada.

Trumpova naredba posijala je paniku i nesigurnost među imigrantima u američkom kanalu hitnih medicinskih potreba, od kojih su neki imali prioritetne aplikacije. ‘Naredba bi mogla značiti da bi oko 800 ljudi, kojima je potreban medicinski ulazak, mogli biti odbijeni od ulaska u zemlju’, rekla je Karen Monken iz HIAS-a, organizacije za pomoć imigrantima sa sjedištem u Marylandu, ranije poznata kao Hebrew Immigrant Aid Society.

Domovinska sigurnost rekla je u izjavi da izvršni nalog ‘osigurava strože procese provjere kandidata’.

‘Ministarstvo Domovinske sigurnosti i dalje će provoditi sve izvršne naloge predsjednika Trumpa, na način koji osigurava zaštitu i sigurnost američkog naroda’, navela je agencija.

Druge liječničke grupe, uključujući Association of American Medical Colleges i American College of Physicians izrazili su brigu, u odvojenim izjavama ranije ovog tjedna, da bi nalog mogao kreirati dodatne prepreke za pristup skrbi.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.