Lijek Mercka prevenira ozbiljnu infekciju nakon transplantacije koštane srži

Eksperimentalni lijek Merck & Co uspio je u prevenciji klinički ozbiljnog citomegalovirusa (CMV) nakon transplantacije koštane srži i povezan je s nižom stopom smrtnosti u usporedbi s placebom u kasnoj fazi studije, rekla je ova kompanija.

Merck kaže da će podnijeti zahtjev za američkim i europskim odobrenjem antivirusnog lijeka letermovir ove godine. Lijek je odobren u statusu orphan (status lijeka za rijetke i teške bolesti), koji dolazi s nekoliko dodatnih godina tržišne ekskluzivnosti ukoliko se odobri.

Analitičari u prosjeku predviđaju da će godišnja prodaja premašiti 200 milijuna američkih dolara do 2022.

CMV je učestao virus, ozbiljna komplikacija povezana s transplantacijom koštane srži koja se koristi u liječenje akutne leukemije i drugih vrsta raka i bolesti koštane srži.

U studiji na 495 pacijenata u dobi od 18 godina, koji su bili podvrgnuti transplantaciji koštane srži, 37.5 % pacijenata koji su primili ili oralni ili intravenozni letermovir razvili su klinički značajne infekcije CMV do 24 tjedna nakon transplantacije u usporedbi s 60.6 % pacijenata koji su primili placebo, što je statistički značajna razlika.

Letermovir je također povezan sa značajno nižom smrtnosti od svih uzroka do 24 tjedna nakon transplantacije, sa stopom smrtnosti nižom od 10 % u odnosu na 16 % kod placebo grupe, naveli su istraživači.

‘Za mene ovo je velika stvar’, rekao je dr. Francisco Marty, glavni istražitelj studije s Dana-Faber Cancer Institute u Bostonu.

Ispitivanje je pokazalo da primarna strategija profilakse radi ‘s lijekom koji ima profil nuspojava bolji od bilo čega što smo imali prije i da može pružiti prednost preživljavanja’, rekao je Marty, koji će podatke o lijeku predstaviti na medicinskom sastanku u Orlandu u nedjelju.

Podaci o tome kako su pacijenti prošli 48 tjedana nakon transplantacije bit će predstavljeni nekog kasnijeg datuma, rekao je Marty.

Iako postoje tretmani protiv CMV, jednom kada nastupi, prijašnji pokušaji da se pronađe siguran lijek koji može prevenirati ozbiljnu infekciju nakon transplantacije koštane srži nisu uspjeli, što je slučaj s nedavnim primjerom brincidofovira od Chimerixa zbog pitanja toksičnosti.

‘Ovo je potraga koja traje već gotovo 30 godina i konačno razbijamo maticu’, rekao je Marty. ‘Napokon imamo nešto što radi veoma lijepo i imamo manju smrtnost’.

Nepovoljne popratne pojave češće s letermovirom nego placebom uključuju povraćanje, kašalj i periferni edem, izvijestili su istraživači.
Lijek Mercka nije štetno utjecao na krvnu sliku ili uzrokovao oštećenje bubrega koje je primijećeno s drugim lijekovima, rekao je Marty.

Također, Marty je i rekao i da bi volio vidjeti da Merck testira lijek na jednom dnevnu terapiju kod mlađih pacijenata kao i mogućnost kako se ponaša kod drugih transplantacija organa.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.