Ustavni sud odbio zahtjev za zabranu pobačaja

U 11 sati predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović objavio je odluku je li Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. u skladu s Ustavom iz 1991. godine. Ustavni sud je donio odluku nakon što je pribavio i proučio mišljenja medicinske struke, stručnjaka za obiteljsko i ustavno pravo.

‘Javno sam obećao da ćemo nakon 26 godina donijeti odluku. Ne prihvaćaju se prijedlozi za ocjenu suglasnosti. Nalaže se Hrvatskom saboru da se u roku dvije godine donese novi zakon o pobačaju’, rekao je u odluci Šeparović.

‘Prekid trudnoće je kompleksno pitanje, stoga ne čudi da od pamtivijeka nema konsenzusa. Restriktivni zakoni koji zabranjuju prekid trudnoće izlažu žene zdravstvenim problemima i diskriminaciju. Postoje dvije skupine, jedna je protiv, a druga za izbor’.

Jedni tvrde da život počinje zečećem, da je embrio ljudsko biće i da je majčino tijelo samo mjesto gdje se nerođeno biće hrani. Naravno, oni smatraju da je prekid trudnoće ubojstvo. Opet, tu je i druga strana, koja smatra da je pravo na izbor jedno od temeljnih ljudskih prava. Međutim, pitanje kada počinje život nije u nadležnosti suda.

‘Zakoni neće osujetiti ženu da odustane od prekida trudnoće, već to može samo učiniti ugrožavajući svoje zdravlje, pa se zabrana prekida trudnoće zato smatra nedopustivom. Brojni međunarodni dokumenti štite pravo na život, ali ne daju odgovor na pitanje kada život počinje. Praksa Europskog suda za ljudska prava navodi da se ‘nerođeno dijete ne smatra osobom u smislu zaštite člankom 2. Konvencije’, navodi on. Iznio je potom primjere iz europskih zemalja te dodao kako gotovo nijedan europski ustav ne priznaje pravo na zaštitu prije rođenja.

Irska jedina ima u svom Ustavu zaštitu prenatalnog života, dodao je Šeparović. Istaknuo je i kako ocjena ustavnosti zakona ovisi o tome je li zakonodavac uspostavio ravnotežu između suprotstavljenih prava i interesa, a to nije u nadležnosti Ustavnog suda, već zakonodavca. Komentirao je potom prigovore koji su upućeni Ustavnom sudu na ovaj zakon.

Tzv. zakon o pobačaju, službenog naziva Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, donesen je još 1978. a njegovu ocjenu ustavnosti je 1991. zatražila udruga Hrvatski pokret za život i obitelj. No, ni jedan saziv Ustavnog suda do sada se nije upustio u odlučivanje o ovom zakonu.

Na zahtjevu za ocjenom ustavnosti od pretprošle je godine intenzivno radila skupina na čelu s zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.

Šeparović je ranije najavio da će odluka biti donesena do proljeća te da će uz mišljenja medicinskih i stručnjaka za obiteljsko pravo biti konzultirane i zainteresirane udruge te proučeni međunarodni dokumenti i praksa europskih sudova.

Pri donošenju novog zakona Sabor treba voditi računa da postojeći Zakon ‘sadrži određene institute koji više ne postoje u hrvatskom ustavnom poretku’ te da je od donošenja Ustava 1990. izgrađen potpuno novi pravni i institucionalni okvir zdravstvenog, socijalnog, znanstvenog i obrazovnog sustava.

Također, zakonodavac u ovom zakonu mora odrediti edukativne i preventivne mjere ‘tako da prekid trudnoće bude izuzetak’, stoji u sažetku odluke Ustavnog suda.

Tzv. Zakon o pobačaju, službenog naziva Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, donesen je još 1978. a njegovu ocjenu ustavnosti je 1991. zatražila udruga Hrvatski pokret za život i obitelj. No, ni jedan saziv Ustavnog suda do sada se nije upustio u odlučivanje o ovom zakonu.

 

Izvor: Jutarnji list

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.