BODYFAT SET POINT: Mršavite pametno!

Jesi li ikada čuo da je netko došao fitness treneru sa slikom lica Brad Pita i rekao mu: „Ovako želim izgledati“. Naravno da ne! Zvuči malo glupo, jelda?

Ali nam s druge strane nije problem doći sa slikom tuđih trbušnjaka, prsa, ruku i stražnjica.

Kao i lice, svi ostali dijelovi tijela su u nekoj mjeri definirani našim genetskim kodom. Stoga se nemoj začuditi ako se ispod tvoje škembe zapravo nalazi samo plitki 4-pack, a ne 6-pack.

BODYFAT SET POINT

BODYFAT je udio masnog tkiva u našoj ukupnoj masi. Ne biste vjerovali, mršavljenjem ga smanjujemo, a debljanjem povećavamo. Ipak, zašto su neki ljudi cijeli život bucmastiji, a drugi žgoljaviji? Je li onaj debeli klinac iz susjedstva uistinu pojeo toliko više krafni od onog mršavog? Rode li se i sve bebe iste?

Kao što se rodimo sa određenom dužinom kostiju, oblikom nosa, različito postavljenim mišićima, tako se rodimo i sa različitom količinom, ali rasporedom i masti. Ako se rodimo se većom koncentracijom masnih stanica oko struka, a manjom oko ramena, uvijek ćemo se puno više mučiti sa skidanjem sala s trbuha, a ruke će nam uvijek izgledat puno mršavije.

KOLIČINA MASNIH STANICA. Svatko od nas se rodi s individualnim brojem masnih stanica. Kad se debljamo, ne povećava se njihov broj, nego njihov volumen i obrnuto. Zasad nema dokaza da je moguće smanjiti broj masnih stanica mršavljenjem (samo liposukcijom). S druge strane, kod većih stanja pretilosti je zamijećeno kako se diobom njihov broj može nepovratno povećati.
Postotak masnog tkiva je nasljedan i naše tijelo cijeli život preferira određenu količinu sala (bodyfat) koju razvijemo tokom majčine trudnoće i ranog djetinjstva. To „preferiranje“ tijela popularno zovemo BODYFAT SET POINT. Važno je za istaknuti kako na razvoj broja masnih stanica može utjecati prehrana majke tokom trudnoće!

TEORIJA BODYFAT SET POINTA

Mehanizam reguliranja tjelesne težine koji poput termostata detektira fluktuacije sastava tijela te prilagođavanjem metabolizma i apetita dovodi tijelo na željeni status.

PRIMJER: Dva moja klijenta su krenula u teretanu kako bi se pripremili za ljeto. Znamo da se na plaži cijene pločice, a isto tako znamo i da nema pločica s bodyfatom iznad 12%. Mario većinu života ima 20% udio masnog tkiva, a Ivan 25%. Iako su obojica uspjeli u svom naumu, Ivanu je bilo puno teže. Što je tijelo udaljenije od set pointa više će se opirati daljnjoj promjeni.  U prijevodu, Ivan je morao puno više napora uložiti u posljednjoj fazi (od 15% do 12%) i kasnije mu je bilo puno teže održavati postignutu formu. Tu smo dodatno ušli u probleme yo-yo efekta i izražene želje hranjenja svime što je bilo „zabranjeno“.

IMA LI NADE ZA NAS BUCE?

U posljednje vrijeme su se pojavile i teorije o bodyfat settling pointu. Ako im je za vjerovati, postoji nade za buce. Navodno se tijelo postepeno navikava na promijenjeni postotak masti. Dakle, ako Ivan dovoljno dugo zadrži svojih teško stečenih 12%, moguće da će mu tijelo početi snižavat SET POINT od dosadašnjih 25% bliže trenutnom.

PAZI! Vrijedi i obrnuto! ?

VAŽNOST TRENERA I DOBROG PROGRAMIRANJA

Tijelo se hormonskim regulacijama navikava na proces mršavljenja. Naše radnje moraju biti za jedan korak ispred našeg rezultata. Princip progresije: sistematično i postepeno dodavanje pozitivnog stresa koji potiče tijelo na promjenu. Ako imamo puno sala za skinuti i krenemo agresivno velikim izmjenama hrane i treninga brže će se sve poremetiti i zapet ćemo na pola puta. Zato je dobro imati uz sebe trenera i nutricionista sa iskustvom krojenja programa posebno za svaku osobu.

 

PREDNOST INDIVIDUALIZIRANIH PROGRAMA

Svi smo mi jedinstveni. Iako u znanosti često volimo sve standardizirati, moramo biti svjesni velike različitosti. Bodyfat nije iznimka. Zato, umjesto da se uspoređuješ s Brad Pitom, radije se usporedi sam sa sobom. Neke su osobe jednostavno predodređene da budu malo punije i to ne mora nužno značiti da su lošijeg zdravlja. Isto tako, nekima je prirodno da izgledaju kao da su na rubu anoreksije, naizgled prilično nezdravo, a u stvari za njih potpuno normalno. Vjerujte na riječ fitness treneru, koji je nadgledao stvarno puno transformacija u životu.

Tekst u potpunosti preuzet s: www.snagabilja.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.