Iz dnevnika kušačice veganske hrane…

Kada sam prije tri godine prestala doživljavati životinje kroz nož i vilicu, a svoje nepce zavaravati snažnim, slanim i teškim marinadama nisam ni pomislila da ću to iskustvo ubrzo ponoviti u biljnoj varijanti.

Kako se ipak većinu vremena hranim cjelovitim i neprerađenim namirnicama, tijelo mi naprosto nema želju za sintetskim okusima u hrani poput hot doga, burgera, fish&chipsa, raznih pašteta i sličnih izvedenica.

Ipak, teški foodie u meni s vremena na vrijeme obožava razbiti rutinu (svega!)…a pogotovo kada se radi o novitetima sa oznakom “V“.

Obzirom na moj kuharski pedigre po bakama, a količini raznolike hrane na stolu kao obiteljskoj mjernoj jedinici za obilje, prethodno ne bi trebalo iznenaditi.

Uostalom, po tome sam nekako oduvijek prepoznatljiva svim bliskim i manje bliskim ljudima. (Doduše, nekad sam ponosito znala koja pekarna u gradu ima najbolju buhtlu s čokoladom, a koji striček ima uvijek friško pečenu pizzu kada bih zorom pješačila prema kući..)

Umjesto magneta i privjesaka, redovito dobivam prehrambene artikle sa tuđih proputovanja. (…i ful sam sretna zbog toga!:D)
Fakat uživam u okusima i komentiranju istih.

I… odmalena maštam o svom idealnom zanimanju “kušačice hrane”! ?

Kako se Mislav nedavno zaputio u London, sasvim logično je bilo da će kofer u povratku težiti koju kilu više od dozvoljene. Ne želeći nas zakinuti za inozemne veganske gušte (koji već pod normalno krase police svih supermarketa izvan međi Hrvatistana), odabrao je kobasice i sir kao ultimativni poklon iznenađenja. A, ja (#ličankapočaći) jedva dočekala da ih pristojno degustiram.

(Na našem tržištu već duže vremena svi imamo na izbor kupiti salame, hrenovke, kobasice, čevape ili češnjovke napravljene s biljnim proteinima, a odnedavno i nekoliko vrsta sireva. Za domaću proizvodnju zaslužni su Soyarnica, Annapurna i Vegefino, a siriće još uvijek uvozimo.)

Naravno da sam kao pravi gurman poželjela isprobati sve odmah. I naravno da je utorak postao novi “comfort day” jer nema se vremena čekati vikend. A kad k tome imaš ured u kuhinji, raj je ipak na Zemlji.

Kao pravi mladi poduzetnici, započeli smo dan s Tofurky Kielbasom u hot dog pecivu. Kako smo oboje profesionalno deformirani, prvo krećemo čitati deklaraciju da bi osvijestili “štetu”. (Jer kao inače ju ne bi jeli!;-))

….a, onda shvatiš da je veganska Kielbasa zapravo tako dobrog sastava da ih želiš svaki dan, sve.

Savršena korica nakon pečenja na tavi uz idealnu teksturu i omjer začina baš kako treba biti za gurmanski hot dog.

Zatim je uslijedila usporedba sireva za koju sam odlučila raditi tost vulgaris. Omegolom (veganski je!) sam premazala tavu i tost kruh pa lagano zapekla obje strane prije nego sam dodala sir.

U ponudi smo imali Follow your Heart Pepper Jack, Green Vie Gouda Style i Violife Cheddar.

Iako sirevi generalno nisu neka nutritivna sreća, tost sa sirom i pizza je ono čega se ne odričem.

Topljivost i okus Green Vie Goude daleko je ispred ljutog Pepper Jacka i bezokusnog Cheddara. Srećom, pa ga se već duže može pronaći na policama i kod nas.
Iako, moji osobni pizza i tost sendvič favoriti ipak su Sheeseov Dimljeni cheddar i Green Vie Mozarella. Tehnički sjajno izvedeni, a okusno vatromet nepcu…taman za one domaće mamine pizze s predebelim tijestom.

Kako je bilo šteta nešto ostaviti za sutra, Vegusto Deli-style salamu bauštelski smo raspodijelili na ostatke kruha uz fete Green vie veganske gaude, natrackali sve ljutim umakom s jedne, a domaćim ajvarom s druge srane (nek se nađe!) i momentalno upali u samadhi.

Do slijedećeg pisanja o hranidbenim guštima…

USPOREDNE FOTKE PROIZVODA:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.