To nisu samo ženske stvari – javna tribina podrške ženama oboljelima od raka jajnika

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika koji se obilježava od 2013. godine u Hrvatskom novinarskom domu održana je javna tribina „To nisu samo ženske stvari“ kojom se želi podići svijest javnosti o ovoj bolesti.

Rak jajnika predstavlja jednu od najsmrtonosnijih vrsta raka kod žena. U Hrvatskoj je 2015. godine oboljelo 431, umrlo 319 žena, a u ovom trenutku još uvijek ne postoji test probira koji bi se mogao koristiti za pouzdanu dijagnostiku. Jedini način da se rak jajnika otkrije predstavljaju redoviti ginekološki pregledi i dovoljan stupanj svjesnosti i znanja žena koje bi kroz prepoznavanje nekih općih simptoma karakterističnih i za ovu bolest trebale preventivno reagirati. Bez obzira što takvi simptomi u velikom broju slučajeva ukazuju na neki drugi zdravstveni problem.

Svaka žena trebala bi imati na umu da:

 • rak jajnika se može razviti u svake žene
 • ne postoji test probira za rak jajnika
 • papa test nije metoda detekcije raka jajnika i jajovoda
 • rak jajnika se najčešće dijagnosticira u uznapredovalom, kasnom stadiju
 • svjesnost simptoma kao što su povećanje opsega trbuha, prisutna nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje kod mokrenja mogu biti prvi znakovi povezani s pojavom raznih bolesti, ali i raka jajnika
 • postavljanje dijagnoze u ranom stadiju znatno poboljšava mogućnost preživljenja
 • uporaba oralne hormonske kontracepcije smanjuju pojavnost raka jajnika za (uz napomenu kako je za donošenje odluke važno savjetovanje s ginekologom radi personaliziranog pristupa)
 • preventivno odstranjenje jajnika i jajovoda u žena s pozitivnim genskim mutacijama (BRCA 1 i BRCA 2) smanjuje mogućnost nastanka bolesti
 • preventivno odstranjenje jajnika i jajovoda u žena u postmenopauzi smanjuje mogućnost nastanka raka jajnika i jajovoda
 •  kod žena sa simptomima koji mogu ukazivati na malignu bolest jajnika i jajovoda potrebno je hitno obaviti ginekološki pregled, transvaginalni ultrazvuk i odrediti tumorski biljeg CA 125.
 • kad je postavljena sumnja na postojanje maligne bolesti jajnika i/ili jajovoda potrebno je provesti kirurško liječenje i onkološko liječenje u bolnicama I kategorije, odnosno u velikim centrima s dostupnim multidisciplinarnim timom

Na ove stavke hrvatske žene iz dana u dan upozorava Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU, koja je u suradnji sa Zborom zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva uz podršku Hrvatskog onkološkog društva, Hrvatskog ginekološko onkološkog društva, Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, Referentnog centra Ministarstva zdrvstva Republike Hrvatske za maligne bolesti tijela maternice, jajovoda i jajnika KBC Rijeka, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za premaligne i maligne lezije stidnice, rodnice i vrata maternice KBC Zagreb, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar, Udruge studenata medicine CroMSIC, a pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, 8. svibnja 2018. organizirala javnu tribinu „To nisu samo ženske stvari“ .

Tribinu je otvorila Zrinka Ulovec kao predstavnica oboljelih, a na otvorenju sudionicima su se obratile dr. Almenka Balenović, predsjednica Udruge SVE za NJU  i dr. Ivana Portolan Pajić, predstavnica pokrovitelja i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo. O dijagnostici, liječenju, genetskom testiranju, istraživanju i psihološkom savjetovanju prisutnima su govorili prof. dr. sc. Ante Ćorušić, prof. dr. sc. Damir Babić, prim. dr. sc. Višnja Matković, prof. dr. sc. Sonja Levanat i prof. dr. sc. Ljiljana Šerman. Kao jedan od posebno važnih ciljeva ove tribine profesor Ćorušić je izdvojio centraliziranje liječenja žena oboljelih od raka jajnika u četiri hrvatska sveučilišna centra čime bi se uspješnost liječenja na godišnjoj razini podigla s dosadašnjih 65% na 70% .

Na Tribini je predstavljen četvrti ESMO vodič za bolesnike u izdanju SVE za NJU „Kako živjeti s rakom“ namijenjen oboljelima i njihovim obiteljima te stručnjacima koji sudjeluju u skrbi o onkoloških bolesnica.

 

Nakon stručnih predavanja, predstavnici Udruge SVE za NJU najavili su nastavak ove kampanje kroz organizacju javnozdravstvene sportsko-humanitarne akcije za podršku oboljelim ženama koja bi se trebala održati 19. svibnja od 10 do 14 sati na zagrebačkom Bundeku. Prijave za humanitarne utrke na 800 metara (rekreativci) i 4.000 metara za „ozbiljnije“ trkače dostupne su na linku http://www.svezanju.hr/utrka/. Svi ostali građani pozvani su da sudjeluju kao podrška natjecateljima i oboljelim ženama.

Galerija slika (dodano 23. svibnja 2018.)

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.