Koncem lipnja na Vladi novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti

12.06.2018.

Inače, u obrazloženju tog zakonskog teksta, uz ostalo stoji da je temeljni cilj osiguranje zdravstvenog sustava koji će biti moderan i financijski održiv te koji će građanima pružati i osigurati kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu na čitavom teritoriju RH.

To podrazumijeva decentralizaciju zdravstva, kvalitetniju primarnu zdravstvenu zaštitu, jačanje preventivnih aktivnosti, bolje radne uvjete liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima, učinkovit sustav hitne medicine, kvalitetnu bolničku zdravstvenu zaštitu, jačanje dnevnih bolnica, unapređenje sustava palijativne skrbi, učinkovito upravljanje ljudskim potencijalima u zdravstvu te razvoj zdravstvenog turizma.

U obrazloženju se također navodi da su sredstva za provedbu predloženih zakonskih rješenja, u okviru sredstava osiguranih za provedbu važećega Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Najviše zamjerki u javnosti su izazvale odredbe o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Dok su kritičari tih odredaba tvrdili da je riječ o privatizaciji zdravstva što je po njima nedopustivo, ministar je odgovorio kako se prava privatizacija već dogodila prije 20 godina, a da se novim zakonom sustav uređuje kako bi liječnici bolje radili, bili motivirani da se bore za svoju ordinaciju i kako bi ostali u nerazvijenim dijelovima Hrvatske.

Tekst u potpunosti preuzet s: www.hlk.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.