Svjetski tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

Od 8. do 15. travnja 2018. godine širom svijeta obilježavao se Svjetski tjedna svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata. Cilj akcije bio je podići svijest javnosti o postojanju ove bolesti i potrebi provođenja redovitih pregleda oralne sluznice. U sklopu akcijskog tjedna u Klinici za stomatologiju KBC-a Zagreb i na Stomatološkom fakultetu provedene su sljedeće aktivnosti:

U četvrtak 12. travnja 2018. u predavaonici Stomatološkog fakulteta održano je stručno predavanje za studente i stomatologe „Rano otkrivanje oralnog karcinoma“. Predavanje su održali djelatnici Klinike za stomatologiju i nastavnici Stomatološkog fakulteta: prof. dr. sc. Ivan Alajbeg koji je ujedno i predsjednik Radne skupine za otkrivanje oralnog karcinoma Ministarstva zdravstva RH, doc. dr. sc. Danica Vidović Juras i izv. prof. dr. sc. Vlaho Brailo. Teme predavanja bile su epidemiologija oralnog karcinoma, uloga stomatologa u ranom otkrivanju oralno karcinoma i rani znakovi oralnog karcinoma. Posebna novost ovoga skupa bilo je prenošenje predavanja putem interneta u realnom vremenu što ih je učinilo dostupnima zainteresiranim stručnjacima ovog područja koji fizički nisu mogli biti u predavaonici.

U petak 13. travnja 2018. u Zavodu za bolesti usta Klinike za Stomatologiju KBC-a Zagreb i Zavodu za oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta od 9.00 do 12.00 sati održana je akcija pod nazivom „Dani otvorenih vrata“. U tom vremenu građani su mogli, bez uputnice i narudžbe obaviti specijalistički pregled oralne sluznice. Akciji se odazvalo 350 građana, a uz djelatnike Klinike za stomatologiju KBC-a Zagreb i nastavnike Stomatološkog fakulteta, aktivno su sudjelovali i studenti završene godine studija dentalne medicine. Tako je ova akcija imala i edukativnu komponentu, gdje se studente i buduće stomatologe učilo kako raditi skrining oralne sluznice i identificirati suspektne promjene.

Ova akcija održava se na Klinici za stomatologiju već desetu godinu za redom i dio je aktivnosti usmjerenih ka prevenciji i ranom otkrivanju oralnog karcinoma u Hrvatskoj. Novina je da su djelatnici Klinike za stomatologiju preko partnera, Hrvatskog Društva za oralnu medicinu i patologiju Hrvatskog liječničkog zbora, koordinirali provođenje istih akcija u Rijeci, Osijeku i Splitu, što će, nadamo se, postati tradicija.

prof. dr. sc. Ivan Alajbeg, specijalist oralne patologije i prof. dr. sc. Željko Verzak, specijalist dječji stomatolog – pedodont (predstojnik klinike za stomatologiju KBC-a Zagreb)

Karcinom usne šupljine jedan je od 10 karcinoma s najnepovoljnijom prognozom. Osnovni uzročni faktori su pušenje i alkohol. Najčešće obolijevaju muškarci, pušači u 5. i 6. desetljeću života, iako se sve češće javlja u mlađoj populaciji bez poznatih faktora rizika. U većini slučajeva (preko 60%) karcinom usne šupljine dijagnosticira se u uznapredovalom stadiju kada je preživljenje značajno lošije (oko 40%-50%) nego kada se otkrije u ranom stadiju (preko 80%). Osnovni razlog je što karcinom usne šupljine u ranom stadiju ne izaziva simptome i pacijenti ne traže pomoć. Drugi razlog je taj što gotovo 50% opće populacije ne zna da karcinom usne šupljine uopće postoji i ne zna što treba napraviti po pitanju prevencije i ranog otkrivanja.

Karcinom usne šupljine može se otkriti u najranijem stadiju jednostavnim pregledom oralne sluznice koji nije neugodan za pacijenta, traje svega 1 min i ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu. Zbog toga su stomatolozi u idealnoj poziciji da u sklopu redovitog pregleda zuba, svim pacijentima naprave i ovaj pregled te upute one sa suspektnom promjenom na daljnju obradu.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.