Prava osoba s duševnim smetnjama

Duševno zdravlje vrlo je važna sastavnica općeg zdravlja, pogotovo danas kada struka predviđa kako će do 2030. godine duševni poremećaji postati glavni uzrok nesposobnosti za rad i život ljudi u svijetu. Duševni poremećaji često počinju u mlađoj odrasloj dobi, kroničnog su tijeka i mogu znatno narušavati kvalitetu života oboljelih.

Unatoč boljem razumijevanju nastanka i liječenja duševnih poremećaja, takve bolesnike društvo i dalje ne prihvaća kao svoje ravnopravne članove. Definira ih kao osobe nesposobne za rad i društveni život, što im uz njihovu bolest stvara dodatne probleme koji usporavaju ili onemogućavaju oporavak. Stigma psihičkog poremećaja utječe na početak, tijek i ishod liječenja, a bolesnici često osjećaju subjektivnu patnju zahvaljujući takvom stavu okoline.

Mnoge od stigmatizirajućih pretpostavki o oboljelima nemaju uporište. Jedna takva je i ona sveprisutna da duševni bolesnici ne mogu doprinositi društvu i zajednici te da predstavljaju opterećenje za sebe, svoju obitelj i društvo u kojem žive. Promjena tog stava i ostalih vidova negativne percepcije o oboljelima zahtijevaju veliki trud struke i odgovornih pojedinaca u njihovu nastojanju da svojim djelovanjem pokrenu i preusmjere  stav  javnosti u pozitivan smjer.

Kako bi se umanjilo djelovanje ove stigme, u Klinici za psihijatriju KBC-a Zagreb započinje „Antistigma promidžba“ u okviru Recover-E projekta financiranog iz fonda Obzor 2020. On za cilj ima uvođenje mobilnih psihijatrijskih timova koji će bolesnicima poboljšati skrb i kvalitetu života.

Mobilni psihijatrijski timovi predstavljaju novi sustav zdravstvene usluge u kojem je skrb orijentirana prema bolesniku i njegovim individualnim potrebama s ciljem postizanja cjelovitog oporavka. Takav oporavak ne podrazumijeva samo smanjenje simptoma duševnog poremećaja nego i poboljšanje kvalitete života bolesnika.

Jedan od početnih koraka u uvođenju mobilnih psihijatrijskih timova na putu prema poboljšanju rezultata u procesu oporavka svakako je smanjenje stigmatizacije duševnih poremećaja u društvu. Projekt “Antistigma promidžbe“ započeo je u srijedu, 6. lipnja 2018. na Dan prava osoba s duševnim smetnjama u RH, u predvorju KBC-a Zagreb. Na tom skupu govorilo se o problemima s kojima se susreću bolesnici s duševnim poremećajima ali i zdravstveni profesionalci koji bi im trebali pomoći.

Okupljene u predvorju glavne zgrade na Rebru pozdravili su domaćini skupa prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor i Marija Orlić-Šumić, magistra sestrinstva, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Zagreb. Podršku projektu pružili su doc. dr. sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik predsjednice RH za zdravstvo i sport i prof. Mirela Šentiju Knežević, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo., a u ime struke i svojih pacijenata podršku od javnosti i nadležnih tijela za ovaj projekt tražile su prof. dr .sc. Alma Mihaljević-Peleš, predstojnica Klinike za psihijatriju, doc. dr. sc. Martina Rojnić Kuzman i dr. Sara Medved, Klinika za psihijatriju.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.