Bakterijske crijevne infekcije u ljetnim mjesecima

Akutne crijevne bolesti su među najčešćim zaraznim bolestima u svijetu. U Hrvatskoj je najveća učestalost bakterijskih crijevnih infekcija od svibnja do listopada; uz kampilobakterioze, salmoneloze su najčešće bakterijske crijevne infekcije u ljudi u razvijenom svijetu.

bakterija salmonela

Rod Salmonella pripada porodici bakterija Enterobacteriaceae. Salmonele su gram-negativne štapićaste bakterije rasprostranjene širom svijeta (u tlu, vodi, probavnom sustavu domaćih i divljih životinja, gmazova, ptica i insekata). Klasifikacija im je složena jer se ovi mikroorganizmi definiraju do serotipa, a ne samo do vrste.

 

Salmonele su termorezistentne pa se pri korištenju primjerice mikrovalne pećnice uništavaju nakon 15 minuta. Mjesto na kojem salmonele ulaze u organizam je gastrointestinalni trakt (feko-oralni način prijenosa). Izvori infekcije su voda (onečišćena fekalijama), školjke (zbog kontaminirane vode), mlijeko i mliječni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja (od zaraženih ptica ili zbog kontaminacija tijekom obrade), meso i mesni proizvodi te kućni ljubimci (npr. kornjače i reptili).

Uzročnici se iz stolice mogu dalje prenijeti hranom i vodom. Budući da su kliconoše i bolesnici važan izvor infekcije, ne bi smjeli rukovati hranom i trebaju se strogo pridržavati higijenskih mjera. Za razvoj bolesti kod zdravih ljudi potreban je unos velikog broja bakterija (105 – 108 mikroorganizama) kroz usta. Ljetne temperature pružaju pogodan medij za razmnožavanje bakterija, i to prvenstveno u nedovoljno termički obrađenim mliječnim proizvodima, kolačima, sladoledima itd.

Salmoneloze: simptomi i liječenje

Salmoneloze se klinički manifestiraju kao: gastroenteritis, crijevna groznica i septički sindrom. Gastroenteritis je najčešća manifestacija infekcije uzrokovane salmonelom. Nakon unosa, tijekom 8 – 48 sati se pojave glavobolja, mučnina, proljevi, povraćanje i bolovi u trbuhu uz umjereno povišenu temperaturu.

Uzorci za mikrobiološku dijagnostiku salmoneloza su stolica (tzv. koprokultura), povraćane mase i sumnjiva hrana. Ako se sumnja na prošireni oblik bolesti, uzimaju se uzorci krvi ili sekundarno zahvaćenog organa (likvor, iskašljaj, punktat). Antigenska tipizacija nam govori o kojem se serotipu bakterije radi, što je bitno za epidemiološko praćenje bolesti.

Liječenje salmoneloza je simptomatsko u vidu nadoknade izgubljene tekućine i elektrolita. Antibiotska terapija se kod infekcija salmonelama ne preporučuje jer može produžiti bolest i uzrokovati kronično stanje.

Prevencija crijevnih infekcija

Ugodno ljetovanje bez crijevnih infekcija je moguće uz pridržavanje osnovih mjera za sprečavanje crijevnih infekcija:

  • redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom
  • termička obrada hrane
  • temeljito pranje voća i povrća
  • izbjegavanje držanja hrane na sobnoj temperaturi i prigrijavanje hrane
  • izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka i higijenski sumnjive površinske vode.

Svaki slučaj infekcije salmonelom je obavezno prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi i pratiti kliconoše.

Pročitajte i:

Pripremate li pravilno hranu?

Pet ključeva za sigurniju hranu

 

 

Tekst u potpunosti preuzet s: www.hzjz.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.