28. Mmeđunarodni tjedan dojenja

Povodom 28. međunarodnog tjedna dojenja u Klinici za ženske bolesti i porode Kliničkog bolničkog centra Zagreb održana je konferencija za medije na kojoj su javnosti predstavljeni najnoviji podaci koji Hrvatsku smještaju među pet najuspješnijih razvijenih zemalja svijeta po provedbi inicijative „Rodilišta prijatelji djece”, a zahvaljujući kojoj je 82,7 % djece u Hrvatskoj od rođenja do izlaska iz rodilišta isključivo dojeno.

 

Stope isključivog dojenja od rođenja do izlaska iz rodilišta

Izvor: Podaci predstavljeni na sastanku BFHI mreže industrijaliziranih zemalja, Istočne Europe i Zajednice neovisnih država (Nizozemska, 5. – 7. lipnja 2018.)

Uz ovu statistiku, UNICF podsjeća i na obvezu Hrvatske da promiče isključivo dojenje djece u prvih šest mjeseci života te dojenje uz adekvatnu nadohranu od šestog mjeseca života. To proizlazi iz teksta Rezolucije Svjetske zdravstvene organizacije za prehranu dojenčadi i male djece koju smo potpisali u svibnju ove godine.

Iako je predstavljena statistika izrazito dobra, postoje i određeni problemi koje je na konferenciji istaknula gospođa Đurđica Ivković, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Naime, iako smo po ranom dojenju visoko među razvijenim zemljama, broj isključivo dojene djece poslije prva tri mjeseca života u našoj zemlji značajno pada te je do navršenih šest mjeseci života isključivo dojeno samo 13,2% djece.

Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić javnosti je predstavio prijedlog Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja od 2018. do 2020. koji je upućen u proceduru donošenja Vladi Republike Hrvatske. Cilj ovog dokumenta je povećanje udjela isključivo dojene djece, nastavak promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, dojenja u rodilištima i dječjim bolničkim odjelima, kao i podizanje svijesti šire zajednice o potrebi zaštite i promicanja dojenja.

Prema ministrovim riječima, Ministarstvo zdravstva je kao jedno od ključnih ulaganja za dobrobit najmlađe djece prepoznalo osnivanje banke humanog mlijeka, što je i uvršteno u njihov Strateški plan 2018. – 2020. godine. Vodeći se tim ciljem u Državnom proračunu za 2018. godinu osiguralo je tri milijuna kuna za adaptaciju prostora banke humanog mlijeka u sklopu KBC-a Zagreb u Petrovoj.

Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb u svom obraćanju javnosti podsjetio je na važnost majčina mlijeka za zdravlje najranjivije djece te izvijestio o napretku u procesu osnivanju banke mlijeka, naglasivši pri tome kako će ona biti organizacijska jedinica Hrvatske banke tkiva i stanica KBC-a Zagreb.

prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, gospođa Đurđica Ivković, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku , prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva

Ovu konferenciju za medije ministar Kujundžić iskoristio je i za svečano uručenje priznanja rodilištima koja su reocjenom potvrdila status prijatelja djece (rodilišta u Kninu, Koprivnici i Vinkovcima te rodilište Kliničke bolnice „Merkur” u Zagrebu).

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.