EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI 2018.

Svake godine od 2002., Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week) održava se od 16. do 22. rujna, u organizaciji Europske komisije (Glavne uprave za okoliš i Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije) i nekoliko europskih organizacija (EUROCITIES, ICLEI – Local Governments for Sustainability, Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe). U tom tjednu gradovi promoviraju postojeće strategije i primjere najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana vezanih uz održivo kretanje i mobilnost s poticanja javne svijesti o potrebi akcije protiv zagađenja u urbanim sredinama, promocija prava na zdravi život, te edukacija građana s ciljem poboljšanja kvalitete života u gradu.

Obilježavanje „Europskog tjedna mobilnosti“ započelo je projektom „U grad bez mog automobila!“. Margot Wallström, bivši član Europske komisije za okoliš, ustanovio je 2000. Godine europsku inicijativu pod nazivom „Dan bez automobila” (Car Free Day) s ciljem poticanja gradova da pokažu brigu za okoliš. Na taj dan gradovi su trebali ograničiti kretanje motornih vozila u pojedinim dijelovima, poticati korištenje održivih modela kretanja naglašavajući važnost i podizati svijest o tome koliko odabir vrste i modela kretanja građana utječe na očuvanje okoliša.

Ove godine Europski tjedan mobilnosti se promovira kroz temu kombiniraj i kreni (eng. Mix and Move). Osnovna ideja je poticati na istraživanje i promišljanje o različitim i najprihvatljivijim mogućnostima prijevoza. Pri tome je vrlo važno imati na umu da odabrani načini prijevoza budu održivi, imaju pozitivan utjecaj na zdravlje, okoliš i pomognu pri uštedi novca. Želja je smanjiti ukupni broj osobnih automobila na cesti, a samim time i očuvati okoliš i potaknuti pripadnike svih dobnih skupina na redovitu tjelesnu aktivnosti korištenjem različitih načina prijevoza (hodanje, bicikliranje i sl.), posebno za kraća putovanja. Zdravstvene koristi ovakvog multimodalnog pristupa su brojne, osobito kada za kraća putovanja koristimo modele aktivnog prijevoza (hodanje, bicikliranje, rolanje i sl.).

Europski tjedan mobilnosti je najveća kampanja podizanja svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti, a aktivno se obilježava u više od 2000 europskih gradova što dovoljno govori o prepoznatoj važnosti i veličini iste.

Tekst u potpunosti preuzet s: www.hzjz.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.