Endoskopičari s Rebra posebni gosti euroazijskog stručnog skupa gastroenterologije i endoskopije

Već četvrtu godinu za redom Odjel interventne gastroenterologije Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb službeni je trening centar Europskog društva za gastrointestinalnu endoskopiju (European Society for Gastrointestinal Endoscopy-ESGE) i Europskog društva medicinskih sestara gastroenterologije i endoskopije (European Society for Gastroenterology and endoscopy nurses – ESGENA). Na Odjelu se stručno usavršavaju brojni mladi liječnici i medicinske sestre/tehničari dobitnici ESGE/ESGENA stipendija za endoskopsku naprednu edukaciju kao i endoskopičari iz čitave Hrvatske, okolnih država i Rusije.

U sklopu suradnje s Ruskom udrugom endoskopičara, naši liječnici i medicinske sestre/tehničari proteklih nekoliko godina sudjelovali su kao demonstratori na više radionica u Rusiji, a ove godine su pozvani da aktivno sudjeluju na njihovom najvećem gastroenterološkom stručnom skupu koji je održan prije nekoliko dana. Radi se o drugom euroazijskom forumu za endoskopiju i gastroenterologiju (II Euroasian forum of endoscopy and gastroenterology „UralEndo 2018“) koji se održao u Ekaterinburgu i okupio oko 500 sudionika iz Rusije i drugih dijelova svijeta.

Kao aktivna sudionica na skupu u Ekaterinburgu sudjelovala je Jadranka Brljak, magistra sestrinstva, glavna sestra Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju, dok su ostali članovi stručnog tima Odjela za gastroenterologiju svoj doprinos ostvarili direktnim 90 minutnim telemedicinskim prijenosom složenog endosonografskog zahvata rješavanja cistične tvorbe u gušterači, što predstavlja prvo ovakvo povezivanje između Hrvatske i Rusije. Tim koji je obavio prenošeni zahvat vodio je prof. dr. sc. Nadan Rustemović, asistirali su mu prim. dr. sc. Hrvoje Iveković, dr. Branko Bilić, dr. Pave Markoš, doc. dr. Mirjana Kalauz, dr. Maša Čavlina i dr Mislav Jelaković uz pomoć Tanje Japarić, bacc. med. techn. i Danijela Vitrisal, bacc. med. techn.. Za anesteziju je bila zadužena dr. Iva Tucić kojoj je asistirala anesteziološka tehničarka Blaženka Pavličić, bacc. med. techn. Na licu mjesta zahvat su pratili i dvoje dobitnika ESGE granta, dr Ayesha Aslam Rai iz Pakistana i dr Mohammad Elzahry iz Egipta.

Predavanje profesora Nadana Rustemovića nakon zahvata

Nakon uspješnog prijenosa iz operacijske dvorane, profesor Rustemović je iz susjedne prostorije održao predavanje „Dijagnostički i terapijski algoritam kod cističnih tvorbu u gušterači“, čime je zaokružio naše sudjelovanje na drugom euroazijskom forumu gastroenterologije i endoskopije.

Važnost ovog stručnog skupa za opći razvoj gastrointestinalne medicine je ogroman, a o promociji Hrvatske i KBC-a Zagreb, ostvarenoj ovim direktnim telemedicinskim prijenosom složenog endoskopskog zahvata, ne treba niti govoriti.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.