Endovaskularni zahvat sanacije aneurizme zdjelične arterije nastale zbog potpunog rascjepa aorte

Tjedan dana nakon prvog hitnog perkutanog endovaskularnog zahvata u liječenja rupture aneurizme abdominalne aorte, liječnici KBC-a Zagreb obavili su još jedan jedinstven zahvat. Radi se o endovaskularnom saniranju puknuća gigantske aneurizme zdjelične arterije, nastale zbog potpunog rascjepa duž gotovo čitave aorte. O pothvatu su početkom tjedna na konferenciji za novinare govorili prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC- a Zagreb., prof. dr. sc. Ivica Sjekavica, predstojnik Kliničkog zavoda za kliničku i interventnu radiologiju i akteri obje operacije, dr. sc. Dražen Perkov, specijalist radiologije i dr. sc. Damir Halužan, specijalist kirurgije.

Nakon hitne operacije izvedene krajem kolovoza mislili smo da će se o tome govoriti još danima, no priča je vrlo brzo dobila svoj nastavak. Samo tjedan dana od burnog vikend dežurstva, ponavlja se ista situacija. Kroz Objedinjeni hitni bolnički prijam KBC-a Zagreb ponovno je zaprimljen vitalno ugroženi pacijent s rupturom aorte, no ovoga puta radilo se o zdjeličnoj arteriji. Nakon dijagnostičke obrade otkriveno je kako se radi o iznimno kompliciranoj kombinaciji patoloških stanja kod pacijenata te da bi otvoreni operacijski zahvat za njega predstavljao veliki rizik. Stoga je i ovaj put interdisciplinarni liječnički tim donio odluku da se ide na endovaskularno saniranje rupturirane arterije. Zbog patološkog rascjepa gotovo čitave aorte, formirana aneurizma bedrene arterije punila se krvlju iz dva smjera što je uzrokovalo njezin ubrzani rast i rupturu. Kako bi „zakrpali“ nastalu rupu operateri su u najkraćem mogućem roku ugradili stent- draftove, ali ovoga puta to su morali učiniti u dva paralelna lumena krvne žile. Pravovremenom reakcijom i odlično izvedenim zahvatom zaustavili su krvarenje u trbušnu šupljinu i osigurali normalan protok krvi kroz krvnu žilu te se pacijent nakon operacije uspješno oporavlja.

Prema riječima doktora Perkova, tehnike i metode za ovakav zahvat opisane su i koriste se u liječenju kardioloških bolesnika kod kojih ne postoji akutna ugroza života, no izvođenje ovakvog zahvata u hitnim situacijama uz kombinaciju patoloških stanja koji su bili prisutni kod našeg pacijenta nije uobičajeno i do sada nije publicirano u znanstvenoj literaturi. Doktor Halužan je naglasio kako je ovo specifičan slučaj zbog dvostrukog volumena aorte bolesnika, što je iznimno rijetka patologija i predstavlja visoki rizik za otvorenu operaciju koja sa sobom nosi i znatno duži poslijeoperacijski oporavak pacijenta.

 

Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, na konferenciji je istaknuo kako se ovakvi zahvati mogu raditi samo uz vrhunske liječnike i tehnologiju, da su izuzetno skupi te značajno nadmašuju cijenu koju za takve usluge plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. No, dodao je pri tom kako je u interesu pacijenta bilo napraviti ovakav zahvat, te da će se tako raditi i ubuduće. Prof. dr. sc. Ivica Sjekavica, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju istaknuo je kako je iznimno ponosan na sve djelatnike koji su sudjelovali u ovom i sličnim zahvatima te poručio kako njihovo izvođenje u ovom trenutku počiva na volonterizmu i entuzijazmu medicinskog tima koji ih obavlja.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.