Svjetski dan sepse

I ove je godine diljem svijeta obilježen Svjetski dan sepse (World Sepsis Day). U Kliničkom bolničkom centru Zagreb povodom tog dana održan je stručni skup u velikoj dvorani (I.H. Botteri) Edukacijskog centra na Rebru na kojem se govorilo o važnost ranog otkrivanja i početka liječenja sepse, posebno kod pacijenata u bolničkim ustanovama.

Sepsa se definira kao upalni odgovor organizma na infekciju koja se može javiti nakon operativnog zahvata, porezotina, opeklina, upale pluća, infekcije mokraćnog sustava, upaljenih čireva na koži, zubnog apscesa te drugih stanja i bolesti. Najčešći uzročnik su bakterije, a u pravilu pogađa ljude oslabljenog imuniteta i kronične bolesnike. Osnovni uvjet za uspješno liječenje je rano prepoznavanje simptoma koji nisu strogo specifični i ne ukazuju uvijek na stanje sepse. Neki od tih simptoma kod odraslih osoba su izrazita slabost, promijenjeno stanje svijesti, gubitak apetita, groznica i tresavica, žeđ, otežano ili ubrzano disanje, ubrzan rad srca, snižen krvni tlak/vrtoglavica i smanjeno mokrenje. Kod djece na sepsu može upućivati istovremeno odbijanje hrane, konvulzije, povraćanje, osjećaj hladnoće i dezorijentiranost, dok se kod novorođenčadi na sepsu može posumnjati kada je dijete vruće na dodir (groznica) ili je pothlađeno, ako ima gnojni iscjedak oko pupka s oteklinom ili crvenilom, slabo ili uopće ne sisa, teško se budi i uglavnom je pospano te ima stalne konvulzije i učestalo povraća. Svako od ovih stanja, bilo kod odraslih ili djece, treba shvatiti vrlo ozbiljno i zatražiti liječničku pomoć bez odgađanja. S liječenjem treba započeti unutar sat vremena od pojave simptoma, a ono uključuje davanje antibiotika, infuzijskih otopina i lijekova za potporu rada srca i bubrega.

Imajući u vidu činjenicu da oko 40% oboljelih umire zbog neprepoznavanja simptoma, naši zdravstveni djelatnici su se pridružili međunarodnoj inicijativi kojom se želi ukazati na opasnost od sepse, bilo da se radi o njezinoj pojavnosti u bolnicama ili nekom drugom okruženju.

Obilježavanje Svjetskog dana sepse kod nas je prije nekoliko godina pokrenulo Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST), a ovogodišnje su organizirali u suradnji s Hrvatskim društvom za anesteziologiju i intenzivno liječenje (HDAIL).

Jedna od glavnih aktivnosti HDMSARIST vezanih za ovu problematiku je i kampanja „Zaustavimo sepsu“ koja je pokrenuta 2014. godine s ciljem podizanja svijesti i educiranja javnost kako bi lakše prepoznali sepsu s obzirom na to da pravovremeni početak liječenja doslovno znači život. Među brojnim aktivnostima ove Kampanje izdvajamo izdavanje plakata i brošura o sepsi za širu javnost, džepne kartice o sepsi za zdravstvene profesionalce te izradu smjernica i preporuka za skrb septičnih bolesnika namijenjenih medicinskim sestrama i tehničarima.

doc. dr. sc. Višnja Ivančan

Stručni skup u KBC-u Zagreb započeo je prigodnim pozdravnim govorima u kojima su svi govornici naglasili važnost prepoznavanja stanja sepse za uspješno liječenje pacijenata u bolničkim ustanovama. Među njima su bili Marija Orlić-Šumić, magistra sestrinstva/MNS, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo – glavna sestra KBC-a Zagreb, Vlasta Krešić, dipl. med. sestra ispred Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS), doc. dr. sc. Višnja Ivančan, voditeljica Odjela za anesteziologiju i intenzivno liječenje kardiokirurških i vaskularnih bolesnika koja je održala kratko stručno predavanje o sepsi, Jelena Slijepčević, magistra sestrinstva (dobitnica je Global Sepsis Award – svjetske nagrade za doprinos u prevenciji sepse u individualnoj kategoriji) i Adriano Friganović, dipl. med. techn. – glavni tehničar Zavoda za anesteziologiju i intenzivnu medicinu s prikazom tijeka i rezultata kampanje „Zaustavimo sepsu“,  prof. dr. sc. Robert Likić iz Zavoda za endokrinologiju koji je govorio o liječenju sepse unutar zlatnog sata, prof. dr. sc. Ana Budimir, voditeljica Odjela za tipizaciju i praćenje uzročnika bolničkih infekcija sa svojim predavanjem o načinu praćenja infekcija povezanih s centralnim venskim kateterima, Jelena Hodak, bacc. med. techn. govoreći o upotrebi ekstrakorporalne purifikacije krvi u zbrinjavanju septičnih stanja i Patricia Perković, bacc. med. techn. s predavanjem „Hospitalne infekcije. Serratia marcescens“.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.