Donacija dm-a KBC-u Zagreb za lakše liječenje i oporavak žena oboljelih od raka dojke

U srijedu, 26. rujna dm je KBC-u Zagreb predao donaciju vrijednu 78.993,75 kn kuna kako bi mogli nabaviti aparat za limfnu drenažu kojim će se uvelike olakšati liječenje i oporavak pacijenticama Klinike za onkologiju, KBC-a Zagreb. Ovaj aparat koristi se u sklopu fizikalne terapije nakon operacije karcinoma, a potrebu za njegovom korištenjem uvjetovao je kontinuirani rast broja pacijenata oboljelih od raka dojke. Danas u Hrvatskoj od raka dojke oboli gotovo 2.700 žena godišnje što predstavlja veliki porast u odnosu na 2000. godinu, kada je ta brojka iznosila oko 2000 žena godišnje.

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu. Gotovo polovica žena koje obole od raka dojke razvije metastatsku bolest, a oko trećinu svih malignih tumora kod žena čini upravo rak dojke. KBC Zagreb godišnje zaprimi cca 400 pacijentica s dijagnosticiranim rakom dojke, a taj broj nažalost raste iz godine u godinu. Upravo zato će nam dm-ova donacija biti izuzetno korisna jer je nakon operacije, u fazi liječenja (kirurgija, radioterapija, kemoterapija) potrebno provoditi fizioterapiju koja uključuje limfnu drenažu, a aparat se može upotrijebiti za limfni edem koji se često javlja kod žena nakon mastektomije. Očekujemo minimalno 20 korisnica novoga aparata mjesečno“, pojasnio je značaj donacije prof. dr. sc. Stjepko Pleština, dr. med., predstojnik Klinike za onkologiju i zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Donacijom aparata za limfnu drenažu KBC-u Zagreb nastavljamo dm-ovo dugogodišnje ulaganje u podršku ljudima oboljelima od raka te unapređenje dijagnostike i liječenja različitih vrsta karcinoma. Počevši s kampanjom „Prekrižimo rak vrata maternice i dojke“ 2008. godine, preko suradnje i donacija udrugama poput „Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna“ te prvog hrvatskog „Centra za psihološku pomoć za oboljele od raka i njihove obitelji“, do besplatnih pregleda madeža radi ranog otkrivanja karcinoma kože – ponosni smo što nam pozitivni poslovni rezultati omogućuju da i na ovaj način doprinesemo zdravlju naših sugrađana”, naglasio je Davor Željko, član Uprave dm-a.

Limfna drenaža važna je u rehabilitaciji oboljelih jer pozitivno djeluje na organizam, s obzirom na to da limfa prenosi hranjive tvari i kisik iz krvi do stanica. Osim koristi tijekom liječenja i oporavka, aparat za limfnu drenažu važan je i za 20 posto oboljelih od raka dojke u kojih nastane limfedem. Pravovremena i redovita rehabilitacija nakon operacije raka dojke izuzetno je važna radi sprečavanja komplikacija te brzog i kvalitetnog oporavka u cilju poboljšanja kvalitete života oboljelih osoba i njihovih obitelji.

Donacija aparata za limfnu drenažu KBC-u Zagreb jedna je u nizu aktivnosti kojima dm ulaže u prevenciju, dijagnostiku i liječenje raka dojke. Samo tijekom protekle godine, dm je u suradnji s kupcima osigurao više od 365.000 kuna za udrugu Europa Donna Hrvatska, a dio sredstava usmjeren je za kupnju novog, modernog ultrazvučnog aparata kojim se pacijentima Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice omogućilo obavljanje potpune jednodnevne dijagnostike u najkraćem mogućem roku.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.