Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Već nekoliko godina za redom djelatnici Kliničkog bolničkog centra Zagreb organiziraju javno obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti kako bi dodatno ukazali javnosti na potrebu unaprjeđenja skrbi za sve veći broj oboljelih, koja među ostalim uključuje dodatnu edukaciju o bolesti i intenzivnije uključivanje relevantnih društvenih struktura u rješavanje ovog velikog javnozdravstvenog problema.

Alzheimerova bolest je progresivna neurodegenerativna bolest mozga koju ubrajamo u demencije, a demencija je pojam kojim označavamo skupinu vidljivih znakova oštećenja pamćenja i drugih intelektualnih sposobnosti te poremećaj osobnosti. Procjenjuje se da danas u svijetu od Alzheimerove bolesti boluje oko 24 milijuna ljudi, dok hrvatske brojke govore o približno 8000 oboljelih od kojih se liječi tek oko 800. Bolest se češće javlja u starijoj životnoj dobi pa se zbog porasta udjela starijeg stanovništva u svjetskoj populaciji očekuje i porast broja oboljelih. Lijek još uvijek ne postoji, ali se korištenjem postojeće terapije usporava njezin napredak. Stoga treba učiniti sve kako bi oboljelima takvi lijekovi bili što dostupniji, poboljšati skrb kroz odgovarajuće društvene institucije i pružiti adekvatnu stručnu pomoć obiteljima koje samostalno brinu o svojim oboljelim članovima.

Prvi simptomi Alzheimerove bolesti su poremećaj pamćenja, poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti, poteškoće u govoru, čitanju i pisanju, gubitak prostorne i vremenske orijentacije, pogrešne procjene i odluke, poremećaj apstraktnog mišljenja, učestalo gubljenje i zametanje stvari, promjene raspoloženja i ponašanja, promjene osobnosti i gubitak interesa za socijalne aktivnosti. Razvoj bolesti i pojava simptoma su individualni, a uglavnom traju oko desetak godina, nakon čega oboljela osoba postaje potpuno ovisna o drugima, odnosno nije sposobna za samostalan život. Da bi se poboljšala kvaliteta života i donekle produžilo razdoblje do krajnje manifestacije bolesti vrlo je bitna rana dijagnostika koja je danas dostupna svim našim pacijentima. Potrebno je stoga na vrijeme prepoznati simptome, dijagnosticirati bolest i krenuti s uzimanjem lijekova.

Na ovogodišnjem obilježavanju Dana Alzheimerove bolesti poruke podrške oboljelima i njihovim obiteljima uputili su dr. Danica Kramarić, izaslanica Ministarstva zdravstva, načelnica Sektora u Upravi za medicinsku djelatnost, dr. sc. Vjekoslav Jeleć, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba sa suradnicama dr. Ivanom Portolan Pajić i prof. log. univ. spec. Mirelom Šentija Knežević te gospodin Tomislav Huić u ime Udruge oboljelih od Alzheimera. Kao organizatori i domaćini skupa stručni osvrt na ovu temu dali su prof. dr. sc. Ervina Bilić, predstojnica Klinike za neurologiju, KBC-a Zagreb i prof. dr. sc. Fran Borovečki, voditelj Odjela za bolesti pokreta i kretanja, Klinike za neurologiju, KBC-a Zagreb.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.