Rezultati novog istraživanja o razini tjelesne aktivnosti u zemljama članicama Europske unije

Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) objavio je rezultate novog istraživanja o razini tjelesne aktivnosti u zemljama članicama Europske unije. Prikupljena saznanja objavili su u suradnji s Europskom komisijom u obliku informativnih letaka o pojedinim zemljama. U informativnim letcima su prikazani recentni epidemiološki podaci o tjelesnoj aktivnosti djece, adolescenata i odraslih te podaci o politikama i aktivnostima u području zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti.

Jedna od zemalja obuhvaćenih istraživanjem je i Republika Hrvatska. Kao primjer dobre prakse u području zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti uvrštene su aktivnosti iz nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ , kao što su „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“, „Hodanjem do zdravlja“, „Volonteri u parku“ i „Tvrtka prijatelj zdravlja“. Istaknuta je i uloga savjetovališta za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost koja djeluju u sklopu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i 13 županijskih zavoda za javno zdravstvo.

U letku su prikazani i podaci o prevalenciji zadovoljavajuće razine tjelesne aktivnosti kod djece, adolescenata, odraslih i starijih. Razina tjelesne aktivnosti procijenjena je na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije o minimalno 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno za odrasle i 60 minuta dnevno za djecu i adolescente. Podaci za 8-godišnjake dobiveni su iz istraživanja „Europska inicijativa za praćenje debljine (CroCOSI)“, provedenog  u školskoj godini 2015./2016., podaci za adolescente su dobiveni iz „Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika“ provedenog u školskoj godini 2013./2014., a oni za odrasle i starije su dobiveni iz „Europske zdravstvene ankete (EHIS)“ provedene u godini 2014./2015.

Letak je moguće preuzeti na stranicama Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije.

 

Tekst u potpunosti preuzet s: www.hzjz.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.