Svjetski dan srca/28.9.2018

U petak, 28. rujna 2018. g, u Kliničkom bolničkom centru Zagreb svečano je obilježen Svjetski dan srca, kao dio šire nacionalne akcije u organizaciji Hrvatskoga kardiološkog društva, Zaklade “Hrvatska kuća srca”, Gradskog ureda Grada Zagreba za zdravstvo,  Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Središnja akcija ovogodišnjeg obilježavanja održana je na Trgu Josipa bana Jelačića u Zagrebu, gdje su zagrepčani i svi ostali koji su se u subotu, 29. rujna našli na središnjem zagrebačkom trgu mogli izmjeriti tlak, napraviti EKG, posavjetovati se s liječnicima i kardiološkim medicinskim sestrama, kao i upoznati osnove reanimacije koje su demonstrirali studenti iz udruge STEPP na lutkama za vježbanje oživljavanja. Odaziv je bio velik, baš kao i u drugim gradovima diljem Hrvatske gdje su održana slična događanja.

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u Hrvatskoj i svijetu. U 2017. godini u našoj zemlji je od posljedica tih bolesti umrlo gotovo 24000 ljudi. Pri tome valja naglasiti da u Hrvatskoj na kardiovaskularnu smrtnost otpada čak 44% svih smrtnih slučajeva odnosno da od bolesti srca umire 39% muškaraca i čak 48% žena.  Usprkos činjenici da je klinička kardiologija jedan od najrazvijenijih dijelova hrvatske medicine, s prevencijom kardiovaskularnih bolesti zaostajemo za razvijenijim zemljama Europe i svijeta, gdje je udio kardiovaskularnih bolesti u općoj smrtnosti bitno manji. Naime, barem 70% bolelsti srca i krvnih žila, poput infarkta miokarda, moždanog udara ili teških komplikacija na perifernim krvnim žilama može se spriječiti ili odgoditi do u poznu životnu dob. Glavni problem manjkave prevencije jest prekomjerno pušenje, nezdrava prehrana, pretilost, nedovoljna tjelesna aktivnost, prekomjerno uživanje alkohola, te zanemarivanje potrebe liječenja povišenog krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi odnosno šećerne bolesti. Kako bi se poboljšalo kardiovaskularno zdravlje nacije, potrebno je uporno promicanje važnosti skrbi za vlastito zdravlje srca i u tome smislu široka društvena akcija u kojoj trebaju sudjelovati liječnici i medicinske sestre, ali i mediji, politika, prosvjetni djelatnici i svi zainteresirani.

Na svečanosti u KBC-u Zagreb riječi podrške oboljelima, ali i poseban osvrt na važnost preventivnoga ponašanja, uputili su prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, predsjednik Hrvatskoga kardiološkog društva i ravnatelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“, Ana Ljubas, magistra sestrinstva, glavna sestra Klinike za bolesti srca i krvnih žila i predsjednica Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara, dr. Ivana Portolan Pajić, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i članica Upravnoga odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ te doc. dr. sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik predsjednice RH za zdravstvo i sport.

 

 

Prema riječima akademika Miličića, hrvatska kardiologija danas predstavlja perjanicu hrvatske medicine. Kod nas u KBC-u Zagreb provode se postupci najsloženijega liječenja kardioloških bolesnika, Hrvatska ima jednu od najrazvijenijih mreža intervencijskoga liječenja akutnog infarkta miokarda u Europi te jedan od najuspješnijih europskih programa liječenja uznapredovalog zatajivanja srca, uključujući transplantaciju i mehaničku cirkulacijsku potporu. Međutim, ono što nam nedostaje jest viša razina zdravstvene kulture nacije i skrb za vlastito zdravlje. Zbog toga je akademik Miličić posebno naglasio kako obilježavanje Svjetskog dana srca nije samo prigoda namijenjena promicanju izvrsnosti naše kardiologije nego u prvome redu poziv i upozorenje građanima da svoje srce trebaju čuvati ponajprije sami, a kada se bolest dogodi da u Hrvatskoj mogu računati na najbolju moguću zdravstvenu skrb koja ničim ne zaostaje za onom koja je dostupna oboljelima u najrazvijenijim zemljama Europe i svijeta.

Uz poruke stručnjaka, u predvorju glavne zgrade na Rebru pacijenti, posjetitelji i djelatnici KBC-a Zagreb mogli su također izmjeriti tlak, snimiti EKG i poslušati savjete o zdravoj prehrani, a čitavo događanje oplemenila je glazbena izvedba Vlatke Burić Dujmović, operne pjevačice/mezzosopranistice gradskog kazališta Komedija.

 

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.