Novi uređaj za mehaničku prezervaciju bubrega u KBC-u Zagreb

 

KBC Zagreb kao vodeći centar za transplantaciju bubrega u našoj zemlji odnedavno na raspolaganju ima uređaj nužan za mehaničku prezervaciju bubrega od eksplantacije do implantacije. Za kupnju ovog uređaja bolnička uprava se odlučila nakon što su joj transplantacijski tim Klinike za urologiju kojeg vodi prof. dr. sc. Željko Kaštelan i prim. dr. Jasna Brezak, voditeljica Odjela za koordinaciju transplantacija i eksplantacije KBC-a Zagreb prezentirali studije isplativosti i razloge zbog kojih je on nužan za uspješnije funkcioniranje bolnice u okviru Nacionalnog transplantacijskog programa.

Nakon transplantacijskog „booma“ 2007. godine kada se Hrvatska priključila Eurotransplantu i trogodišnjeg probijanja svih rekorda, uslijedio je polagani pad broja transplantacija bubrega. Još od 2010. smanjuje se njihov broj na godišnjoj razini, a bilježi porast prosječne dobi donora. Ona je danas oko 62 godine, a Hrvatska nije iznimka u tome. Situacija je ista i u ostalim članicama Eurotransplanta.

Starija dob donora govori u prilog tome da bubrezi za transplantaciju nisu željene kvalitete te da idu prema kvaliteti organa koju definiramo kao marginalni bubrezi. Upravo to je bio razlog zašto su četiri europske zemlje (Francuska, Švicarska, Luksemburg i Nizozemska) stavile u svoj Nacionalni program obavezu korištenja uređaja za mehaničku prezervaciju bubrega. On revitalizira bubreg i poboljšava kvalitetu ishoda transplantacije. Osnovne prednosti u odnosu na dosadašnju metodu perfuzije organa hladnom prezervacijskom otopinom vidljive su kroz znatno smanjenje broja odgođenih funkcija grafta odnosno transplantiranog bubrega, smanjenje doza imunosupresivne terapije po jednoj transplantaciji bubrega, smanjenje potrebe post transfuzijske hemodijalize, smanjenje duljine hospitalizacije primatelja bubrega i mogućnost duljeg čuvanja uz minimalno smanjenje funkcionalnosti organa. Iz ovoga proizlazi da su troškovi transplantacije uz ovakav uređaj manji i prihvatljiviji za zdravstveni sustav.

Uređaj se kupuje u paru za lijevi i desni bubreg, a cijena jednog iznosi 25 000 eura. On ne mora putovati s bubregom po Europi između donorskih bolnica i transplantacijskog centra, može biti stacioniran u transplantacijskom centru gdje se u njemu čuva eksplantirani bubreg za vrijeme neposredne pred-transplantacijske obrade koja traje 4 do 5 sati.

U predavaonici Klinike za urologiju jučer je održana prezentacija novog uređaja kojoj su nazočili i mediji. Liječnici urolozi pokazali su kako se bubreg priprema za privremenu pohranu i na koji način uređaj radi. Tehnički dio posla obavio je  doc. dr. sc. Tvrtko Hudolin, specijalist urolog, a na novinarska pitanja odgovarali su prim. dr. Jasna Brezak, specijalistica anesteziologije, reanimatoogije i intenzivnog liječenja, dr. Dinko Hauptman, specijalist urolog i Peter De Muylder iz Organ Recovery Sistema.

Iako je već duže vrijeme prisutan trend opadanja broja transplantacija bubrega, KBC Zagreb je od 1973 do danas dosegao brojku od 2000 realiziranih transplantacija bubrega što je iznimno postignuće. Upravo će se pribavljanjem ovakve vrste uređaja postaviti temelji za budućnost transplantacijskog centra KBC-a Zagreb i pozicioniranje Hrvatske po ovome pitanju u sam vrh svijeta, gdje se već nalazimo ali moramo napraviti sve što je u okviru naših mogućnosti želimo li tamo i ostati.

S obzirom na to da je KBC Zagreb najbolji transplantacijski centar za područje transplantacije bubrega kod odraslih te jedini u RH za transplantaciju bubrega kod djece, obavezni smo implementirati najnovije uređaje koji su nastali kao rezultat zajedničkog djelovanja medicine i tehnike. Kupnja ovog uređaja stavlja Hrvatsku u položaj jedine zemlje unutar jugoistočne Europe koja ga posjeduje.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.