Svjetski dan anestezije

U utorak, 16 listopada 2018. godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb svečano je obilježen Svjetski dan anestezije. Na taj datum prije 172 godine po prvi puta u svijetu uspješno je primijenjena eter anestezija kod operativnog zahvata (Massachusetts General Hospital, HarvardSchoolof Medicine). Niti godinu dana kasnije, točnije 13. ožujka 1847. isto se dogodilo i kod nas u Zadru.

Ovogodišnji Svjetski dan anestezije održan je u sklopu javnozdravstvene akcije ‘’Zaustavimo bol’’ kojom se želi poručiti javnosti da bolnice nisu mjesta gdje boli, nego mjesta gdje se bol liječi. Akciju su organizirali Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Zagreb, Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) i Hrvatsko društvo za anesteziologiju i intenzivno liječenje (HDAIL).

Sa svečanog skupa u predvorju glavne zgrade bolničkog kompleksa Rebro odaslana je poruka da su pacijenti u našim bolnicama potpuno sigurni te da mogu očekivati najbolju moguću zdravstvenu zaštitu u pogledu anesteziološkog liječenja koje je zadnjih pedesetak godina ušlo u područja gotovo svih grana medicine. Bez anestezije danas nema operativnih zahvata niti velikog broja dijagnostičkih postupaka koji su neizostavan dio suvremene medicine.

Podršku liječnicima i medicinskim sestrama u anesteziologiji kao i poruku da je bolnica mjesto gdje se bol liječi sa skupa su poslali doc. dr. sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik predsjednice RH za zdravstvo i sport, dr. Jasminka Hlupić, načelnica Sektora za stacionarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstvene ustanove i ljudske resurse u Ministarstvu zdravstva te domaćini prim. dr. Milivoj Novak,  pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, doc. dr. sc. Slobodan Mihaljević, predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, doc. dr. sc. Ante Sekulić, pročelnik Zavoda za anesteziologiju i intenzivnu medicinu, doc. dr. sc. Višnja Ivančan, voditeljica Odjela za anesteziologiju i intenzivno liječenje kardiokirurških i vaskularnih bolesnika i Adriano Friganović, dipl. med. techn., glavni tehničar Zavoda za anesteziologiju i intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb.

U svjetlu čestih odlazaka mladih stručnjaka iz različitih područja društvene djelatnosti na rad u druge zemlje Europske unije, umirujuće su bile riječi prof. Sekulića koji je naveo kako je prije rata u Hrvatskoj bilo oko 310 specijalista anesteziologa, dok ih danas imamo oko 700. Ako toj brojci dodamo onu od 150 liječnika na specijalizaciji iz anesteziologije to znači da su u ovom trenutku zadovoljene potrebe našeg zdravstvenog sustava.

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.