Veliko srce malom srcu

Prije nekoliko dana Udruga Veliko srce malom srcu donirala je vrijednu medicinsku opremu za potrebe dječje kardiologije u Klinici za pedijatriju, Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Radi se o dva monitora za praćenje vitalnih funkcija, tri pulsna oksimetra za brzo mjerenje zasićenosti arterijskog hemoglobina kisikom (SpO2) i pulsa te dva tlakomjera. Ova donacija u vrijednosti od 25 tisuća kuna samo je mali dio svega onoga što nam je ova udruga donirala u proteklih osam godina. U navedenom razdoblju pribavili su nam medicinsku opremu vrijednu više od 2,5 milijuna kuna.

Udruga Veliko srce malom srcu je neprofitna, humanitarna udruga koja okuplja zdravstvene djelatnike i roditelje djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Nastala je 1994. godine i od tada intenzivno radi na ostvarivanju ciljeva koje je sebi zadala, a to su razvijanje svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka, potpora njihovom pravodobnom i pravilnom liječenju, prikupljanje sredstava za neophodne uređaje, pomagala i lijekove te pružanje psihološke pomoći roditeljima djece sa srčanim bolestima i greškama.

U Hrvatskoj od različitih urođenih srčanih mana i drugih bolesti srca u ovom trenutku boluje preko 10 tisuća djece. Veliki broj njih su pacijenti Zavoda za kardiologiju, Klinike za pedijatriju, KBC-a Zagreb koji ujedno predstavlja i Referentni centar pedijatrijske kardiologije RH.

Neka djeca koja se rode s prirođenim srčanim manama ne mogu se izliječiti. Brojnim operacijama i lijekovima, uz stalan liječnički nadzor, može im se osigurati određeni stupanj kvalitete života koja nikada neće biti jednaka onoj zdrave djece. Do prije dvadeset godina djeca sa srčanim manama u Hrvatskoj su umirala već nakon poroda. Operacije u prvim danima života koje bi im omogućile preživljavanje nisu se izvodile u našim bolnicama. Djeca bi se morala transportirati u inozemstvo, što nije bilo lako izvesti, s obzirom na njihovo stanje. Takva situacija ponukala je roditelje te djece da zajedno s liječnicima i ostalim zdravstvenim radnicima osnuju udrugu kojom će pokušati promijeniti postojeću situaciju. I uspjeli su. Svojim aktivnostima i brojnim donacijama omogućili su našim profesionalcima da unaprijede liječenje i skrb za male pacijente. Danas se u našoj bolnici liječe i prate brojna djeca sa srčanim manama. Neki od njih su skoro dvadeset godina naši pacijenti.

Moglo bi se reći da je ovime riješen osnovni problem, a to je preživljavanje. Sada za Udrugu slijedi novi zadatak. Moraju svoje djelovanje usmjeriti na sveukupnu javnost kako bi svojoj, a možda i vašoj djeci osigurali potpunu integraciju u društvo.

Neka od djece koja boluju od različitih srčanih bolesti su djeca s posebnim potrebama, a društvene institucije i šira javnost trebaju prihvatiti njihovu različitost te naučiti kako pomoći takvoj djeci u kritičnim situacijama i pružiti im potporu u svakodnevnom životu. Udruga u ovom trenutku djeluje u 12 hrvatskih županija te je koordiniranim akcijama krenula prema različitim društvenim institucijama u ostvarivanju novog cilja.

Na primopredaji medicinske opreme u Zavodu za dječju kardiologiju, roditelje iz Udruge kao domaćini su dočekali dr. Dražen Belina, kardiokirurg i Jasminka Mikulić, prvostupnica sestrinstva/glavna medicinska sestra Zavoda za dječju kardiologiju. Iako su oboje članovi udruge, ovaj put su bili u drugoj ulozi. U ime KBC-a Zagreb primili su vrijednu donaciju i zajedno s roditeljima iz Udruge podijelili prigodne poklone djeci koja trenutno borave na odjelu te njihovim roditeljima koji su u tom trenutku bili uz njih. Prema riječima Barbare Brzaj, dopredsjednice udruge ovo je osmo božićno darivanje malih pacijenata dječje kardiologije u KBC-u Zagreb, a nastavit će tako i dalje. Zahvalila je i svim donatorima koji su sudjelovali u osiguravanju poklona za djecu i njihove roditelje.

 

Tekst u potpunosti preuzet s: http://www.kbc-zagreb.hr i vlasništvo je izvornog objavitelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.